Hrvatski premijer Andrej Plenković: Nije realno da brodovi s migrantima pristaju u hrvatske luke

Hrvatski premijer Andrej Plenković: Nije realno da brodovi s migrantima pristaju u hrvatske luke

Nije realan scenarij da brodovi s migrantima počnu pristajati u hrvatske luke, jer bi to bilo protivno međunarodnom pravu, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković prije početksa summita EU-a na kojem je ključna tema pitanje migracija.

“Znate da po međunaradnom pravu te brodove, kada se uoče, treba odvesti u najbliže luke. To su međunarodne obveze i s te strane ne vidim da je takav scenarij realan”, rekao je premijer Plenković, odgovarajući novinarima na pitanje je li moguće da brodovi s migrantima počnu pristajati u hrvatske luke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponavlja da na ovom summitu nije moguće postići konsenzus o rješavanju pitanja migracija i azila, stoga kaže da je potrebno naći rješenje s onim zemljama koje to žele kroz bilateralne sporazume.

Na upit je li Njemačka kontaktirala hrvatsku vladu u vezi s tim, Plenković je rekao da je bilo kontakata na diplomatskoj razini, ali bez konkretnih dogovora.

“Mi razgovoramo o poboljšanju sedam zakonskih prijedloga koji se odnose na reviziju Dublinske uredbe. Po toj uredbi moguće je sklapati bilateralne sporazume koji bi omogućili kvalitetniju suradnju među državama članicama kada je riječ o sekundarnoj migraciji. Došlo je do određenih kontakata na diplomatskoj razini, ali nikakvih konkretnih dogovora nije bilo”, rekao je Plenković.

Čelnici zemalja članica okupili su se u četvrtak u Bruxellesu na jednom od najkompliciranijih summita u novije vrijeme zbog novih napetosti oko migracija, trgovinskih razmirica sa Sjedinjenim Državama, potrebe za daljnjim reformama euro-zone i stoga se ne isključuje mogućnost da se prvi dan summita odulji do ranih jutarnjih sati u petak.

Migracije su ponovno u središtu pozornosti, iako to uopće ne odgovara stanju na terenu. Naime, broj ilegalnih ulazaka u Europsku uniju pao je za 95 posto u odnosu na vrhunac krize u listopadu 2015., zahvaljujući nizu mjera koje su poduzete da se zaustavi i uspori priljev migranata.

Izvor/Hina/Foto/EPP

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI