“HRVATSKI SABOR – AKTUALAC”: Verbalni sukob Plenković-Bernardić

“HRVATSKI SABOR – AKTUALAC”: Verbalni sukob Plenković-Bernardić

Početak saborskog ‘aktualca’ obilježio je u srijedu verbalni sukob predsjednika SDP-a Davora Bernardića i premijera Andreja Plenkovića oko rada Vade pa je tako Bernardić prozvao premijera da u zadnje dvije godine nije napravio ni jednu reformu, a štitio je grupu Borg koja je izvlačila novce iz Agrokora, na što mu je Plenković uzvratio kako gleda ne bi li vidio neki krupni kapital, ali vidi samo sitni SDP i grintave SDP-ovce.

“Hrvatska ide iz problema u problem, pada industrijska proizvodnja, bilježimo slabiju turističku sezonu, Petrokemija je u problemima, najavljeno je gašenje rafinerije Sisak, eskalirali su problemi u Uljaniku jer ste gurali stvari pod tepih, u Hrvatskoj žmirite pred rastućim fašizmom… a posebno je zabrinjavajuće stanje u zdravstvu”, nabrajao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u svom zastupničkom pitanju.

Premijera Plenkovića prozvao je i jer “zbog jedne ruke u Saboru” štiti ministra zdravstva Milana Kujundžića dok su u Hrvatskoj liste čekanja u zdravstvu nikad duže, a uvjeti rada medicinskog osoblja sve teži pa oni napuštaju Hrvatske.

“Jeste li ikakvu reformu napravili u zadnje dvije godine premijerskog mandata, za građane, umirovljenike… osim što ste štitili grupu Borg kojoj ste na čelu a ona je izvlačila novce iz Agrokora pod krinkom financijske stabilnosti?”, pitao je Bernardić premijera Plenkovića.

Plenković mu je ironično odgovorio: “Gledam malo iza vas da ne bi krupniji kapital ili uvozni lobi nešto naudio, no vidim samo sitni SDP i grintavi gremi ljudi koji vas napušta svakog dana”.

Za turističku sezonu rekao je da je bolja i u pogledu noćenja i u pogledu dolazaka, investicije su u turizmu bile 940 milijuna eura investicija, a prihodi od turizma bit će 12 milijardi.

“Ovo je najbolja u povijesti turistička sezona”, uvjeravao je Plenković.

U Hrvatskoj je, po njegovim tvrdnjama, najniža u povijesti stopa nezaposlenosti, raste stopa zaposlenosti, a šefa SDP-a pozvao je je da pogleda podizanje minimalne plaće, rapidno smanjenje javnog duga.

“Vodimo ozbiljnu pouzdanu politiku. Agencije za kreditni rejting nam podižu rejting..”, isticao je premijer Plenković.

Bernardića je optužio za “jeftino, lakonsko komentiranje” koje, kako je rekao, ne može proći u javnosti i konkretno mjerljivim podacima.

“Zdravstveni sustav želimo i da je dostupniji i da je racionalniji i funkcionalniji. Ovom poreznom reformom za zdravstvo ćemo osigurati dodanih milijardu i 350 milijuna kuna”, dodao je Plenković.

Bernardić: SDP ima problema, ali nikad neće pljačkati Hrvatsku

“SDP može imati svojih problema ali nikada nećemo pljačkati Hrvatsku”, poručio mu je Bernardić nazivajući mirovinsko reformu „velikom prodajom magle”.

Ustvrdio je i kako je Plenkovićeva cijela karijera nastaviti svoje briselske ambicije.

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović premijeru je posebice zamjerio zbog stanja u Uljaniku i 3. maju, ali i zbog lošeg stanja u zdravstvu.

“Niti je SDP sitan, niti su SDP-ovci grintavi. Svatko ima svoje probleme i mi ćemo ih riješiti bez vašeg podbadanja”, poručio je Plenkoviću Jovanović.

Ustvrdio je i kako je premijeru u Uljaniku bila važnija besprijekorna frizura od kršenja zakona pa nije stavio zaštitnu kacigu.

Prozvao ga je i za sudbinu 3. maja koji je pred kolapsom te zatražio pisani odgovor.

Podsjetio je na program Vlade koji predviđa da će građani imati solidarno sveobuhvatno zdravstvo, svima dostupnu zdravstvenu zaštitu.

“Je li zaista tako i je li zdravstvo dostupnije i kvalitetnije?”, pitao je Jovanović.

“Ta difamacija i govorenje neistina o Uljaniku i 3. maju koje dolazi od vas i nekih drugih oporbenih zastupnika iz tih dviju županija je toliko bahata, bezobrazna i nekorektna”, uzvratio je Plenković.

Cijela ova finacijska godina, kazao je, funkcionira zahvaljujući ovoj ovdje vladi.

Što se tiče zdravstva, za Pulu ide se dalje s gradnjom bolnice, za Rijeku donešene su odluke, za unaprijeđenje skrbi majke i djece, diljem Hrvatske ogromne investicije, nabrajao je.

“Provjerite koliko je projekata za ove vlade napravljeno. Više nego vaše”, poručio mu je premijer.

SDP-ovci u sabornici s transparentom ‘uspjeha’ ministra Kujundžića

“Upravo ste dezinformirali javnost, država je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, zabadali ste glavu u pijesak a sada pokušavate prodavati maglu, a za 3. maj ne radite ništa i on je pred potonućem”, uzvratio mu je Jovanović.

SDP-ovci su potom razvuki veliki transparent sa popisom, kako su rekli „pregleda uspjeha sjajnog ministra Kujundžića”, navodeći primjer čovjeka koji je za pregled naručen 28. siječnja 2021.

“Rehabilitirate ustaštvo, ratne zločince, ratne zločince koji ne čekaju ni trenutak da bi došli u toplice… Sramite li se za laži koje ste izgovorili i za ministra koji pljuje po kolegama i krši liječničku etiku?”, pitao je Jovanović premijera. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI