Davor Komar je prvi hrvatski paraboćar koji je izborio nastup na POI

Davor Komar je prvi hrvatski paraboćar koji je izborio nastup na POI

Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) o prihvaćanju odluke međunarodne krovne organizacije za paraboćanje BISFED, u utorak je za evidentnog putnika na 16. paraolimpijske igre u Tokiju imenovan Davor Komar.

Naime Komar je svojim nastupima u protekle dvije godine ostvario plasman na rejting listi koji mu omogućava nastup u pojedinačnoj konkurenciji na 16. paraolimpijskim igrama u Tokiju.

“Teško je opisati tu sreću i zadovoljstvo kao što je plasman na Paraolimpijske igre i to kao prvi hrvatski paraboćar. Iza mene je deset godina velike požrtvovnosti, svakodnevnih treninga i priprema, na desetine tisuća prijeđenih kilometara godišnje. Svakodnevno treniram četiri do šest sati, a subotom, kad nema natjecanja, znam trenirati i po deset sati u Ljubljani sa svojim sparing partnerom Matjašom Bartolom. ” izjavio je Davor Komar povodom plasmana na POI u Tokiju.

“Veliku zahvalnost dugujem svome Boćarskom klubu osoba s invaliditetom istarske županije ‘Istrijana’, Sportskoj zajednici Grada Pule, Gradu Pula, Istarskoj županiji, Sportskoj zajednici Istarske županije, Sportskoj zajednici udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, Hrvatskom savezu boćanja osoba s invaliditetom i Hrvatskom paraolimpijskom odboru. Posebno želim se zahvaliti svojoj obitelji, bez čije podrške ovaj plasman ne bi bio moguć. Također se želim zahvaliti svim članicama i članovima mog stručnog tima koji me je vodio do ovog velikog uspijeha”, zaključio je Komar.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić nije skrivao svoje zadovoljstvo plasmanom Davora Komara u Tokijo.

“Vrlo sam sretan i zadovoljan činjenicom da ćemo po prvi puta u našoj povijesti imati paraboćara na paraolimpijskim igrama. Davor Komar u kategoriji BC4 temeljem pozicije na svjetskoj rang-listi BISFED-a stekao je pravo nastupa na paraolimpijskim igrama. Veliki je to uspjeh za paraboćanje u Hrvatskoj i za hrvatski paraolimpijski sport”, zaključio je Kovačić.

Kvalifikacijski ciklus u paraboćanju okončan je 31. prosinca prošle godine, no zbog poznatih pandemijskih razloga tek smo sada doznali putnike za Tokio.

Osim Komara, u dosadašnjem kvalifikacijskom procesu za POI u Tokiju nastupe su potvrdili Ivan Katanušić, Matija Sloup, Mikela Ristoski i Miljenko Vučić u paraaletici, Dino Sinovčić i Kristijan Vincetić u paraplivanju te Ivan Mikulić u parataekwondu.

Hrvatska će vjerojatno sljedeće godine nastupiti u Tokiju s dvadesetak parasportaša, ali zasigurno po prvi put u dva sporta u kojima do sada nismo imali predstavnike, a to su parataekwondo i paraboćanje. (Hina)

Foto: Izvor/ HPO

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI