“Hrvatski jezik i dalje neravnopravan u radu EP-a” Ruža Tomašić zagrmjela: “To je sramota!”

“Hrvatski jezik i dalje neravnopravan u radu EP-a” Ruža Tomašić zagrmjela: “To je sramota!”

Na plenarnoj sjednici je zbog nove odgode pune primjene hrvatskog jezika u radu EP-a negodovala je eurozastupnica Ruža Tomašić (ECR).

U žestokom obraćanju poručila je kako “ni u sljedećem sazivu neće biti osigurani uvjeti za cjelovitu prevoditeljsku uslugu na hrvatskom jeziku, jedinom službenom jeziku u RH i jednom od službenih jezika EU-a”

“Ni u sljedećem sazivu neće biti osigurani uvjeti za cjelovitu prevoditeljsku uslugu na hrvatskom jeziku, jedinom službenom jeziku u RH i jednom od službenih jezika EU-a. Sramota!”, napisala je Tomašić na Twitteru.


Hrvatska delegacija EPP-a u Europskom parlamentu je u pismu čelnim ljudima parlamenta izrazila “oštro protivljenje” odluci izglasanoj u utorak na plenarnoj sjednici čiji rezultat bi mogao biti da će i u novom mandatu biti smanjena usluga usmenog prevođenja na hrvatski, malteški i irski jezik, izražavajući pritom čuđenje da je Hrvatska stavljena u skupinu zemalja s dva službena jezika, priopćio je Ured za odnose s javnošću EPP-a.

Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovao o Preporuci za donošenje odluke o produljenju članka 159 Poslovnika EP-a koji dopušta odstupanje od članka 158 koji jamči da se svi dokumenti EP-a sastavljaju na službenim jezicima te da svi zastupnici imaju pravo govoriti na službenom jeziku koji odaberu te da se na sjednicama Odbora osigurava usmeno prevođenje jezika koje zastupnici traže.

Povodom usvajanja takve preporuke pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, Predsjedništvu Europskog parlamenta i glavnom tajniku Europskog parlamenta Klausu Welleu uputili su hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić.

“Oštro se protivimo Preporuci za donošenje odluke od 4. ožujka koja je danas usvojena većinom glasova (…) Imajući u vidu da je hrvatski jezik jedini službeni jezik u Republici Hrvatskoj, za razliku od irskog i malteškog, začuđuje da ste Hrvatsku i hrvatski jezik stavili u istu grupu s Irskom i Maltom te da se bez ikakvih konzultacija s nama, zastupnicima iz Hrvatske usvaja ovakva diskriminatorna odluka koju mi nismo podržali i kojoj se oštro protivimo”,stoji u priopćenju.

Članak 159 može se primijeniti ukoliko nije dostupan dovoljan broj usmenih ili pismenih prevoditelja za jedan od službenih jezika.

Preporuka za donošenje odluke od 4. ožujka obrazlaže da “se ne očekuje da će kapaciteti za hrvatski, irski i malteški jezik biti takvi da se od početka 9. parlamentarnog saziva omogući potpuna usluga usmenog prevođenja na te jezike.

Izvor/Hina/Dnevnik.hr/Foto/Josip Regovic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI