Hrvatski MIG-ovi na multinacionalnoj vježbi “Astral Knight 19”

Hrvatski MIG-ovi na multinacionalnoj vježbi “Astral Knight 19”

Eskadrila borbenih zrakoplova MIG-21 iz zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od ponedjeljka sudjeluje na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi “Astral Knight 2019”, koja se u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi od 3. do 6. lipnja odvija u talijanskoj bazi Aviano te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Ministarstvo obrane je priopćilo da će u zračnom prostoru sjevernog Jadrana, iznad teritorija Italije, Slovenije i Hrvatske, u vježbi sudjelovati oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske.

Kroz združena djelovanja prvenstveno će se uvježbavati zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala.

Za provedbu ove vježbe hrvatska eskadrila borbenih zrakoplova je dio snaga premjestila u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, odakle će provoditi sva polijetanja za dodijeljene misije.

Zapovjednik eskadrile pukovnik Christian Jagodić kazao je kako su proveli sve pripreme i spremno dočekuju početak vježbe.

“Sudjelovanje na vježbi ovakve veličine i značaja predstavlja provjeru, potvrdu i jačanje naših sposobnosti. Ovoga puta zajedno djelujemo sa saveznicima i partnerima i to je za nas izazov koji otvara prostor za usvajanje novih znanja i vještina, kao i za jačanje spremnosti i interoperabilnosti te je važno iskustvo za borbene pilote”, naglasio je pukovnik Jagodić.

“Potpuno smo predani i posvećeni provedbi vježbe u kojoj želimo na najbolji način predstaviti RH te dati puni doprinos uspješnoj provedbi vježbe”, zaključio je. (Hina)

Foto/HRZ / M. Karačić

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI