TKO MOŽE KUMOVE RAZDVOJIT! HRVATSKI GENERALI Krešić i Rojs pomireni pred kamerama: Treba lustrirati HDZ, tu je najveće zlo

TKO MOŽE KUMOVE RAZDVOJIT! HRVATSKI GENERALI Krešić i Rojs pomireni pred kamerama: Treba lustrirati HDZ, tu je najveće zlo

Generali Ljubo Ćesić Rojs i Marinko Krešić jučer su gostovali u Dnevniku RTL-a gdje su govorili o pismu kojim se nekolicina generala kod predsjednika Republike Zorana Milanovića založila za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih za udbašku likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Na sastanku Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora bila je jedna od tema i pismo nekoliko generala i odvjetnika Ante Nobila, koji od predsjednika Milanovića traže pomilovanje osuđenih šefova Udbe Perkovića i Mustača

Ljubo Ćesić Rojs, zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora i Marinko Krešić, predsjednik tog istog zbora, dvije su zaraćene strane po pitanju pomilovanja generala Perkovića i Mustača, a iako se danima prepiru oko toga tko je pokretač akcije, gostovali su u RTL-u Danas s Andrijom Jarkom.

Krešić govori kako je Upravni odbor koji je napustio izvijestio o situaciji iz Mostara. Na sjednici je, govori, kao odgovorna osoba dao mndat na raspolaganje, a sada čeka odluku.

Ovo nije činio Hrvatski generalski zbor, nego pojedinac, navodi.

Rojs govori kako je i on dao svoj mandat na raspolaganje, a ako imaju išta što misle da je naštetilo ugledu zbora, navodi, neka ga razriješe. “Mi smo kumovi, mene bi spasilo, povukao se u mirne vode, vodio računa o sebi”, ističe.

Objasnio je i redoslijed kojim je pismo potpisano, a sve se, govori, dogodilo u ponedjeljak 11. travnja, oko 10:30 sati. Na stol mu je, tvrdi, došao potpisan dokument od Čermaka i Gotovine. On ga je pročitao i kad su oni potpisali “za mene je to bio zakon”, tvrdi. “Zvao sam kuma, Marinka Krešića i on je potpisao. Ovo što su priče, nije dobro da se pričaju”, istaknuo je.

Krešić kaže da mu i danas nije jasno kako je problem nastao. Smatra kako je Rojs pogrešno razumio rečenicu jer iz ureda Nobila s dva generala došli su na inicijativu dva generala, ali nije bio Rojs.

Rojs je pak upitan je li prešao granicu. “Ja sam takav. Ja sam rekao i neću reći da je netko drugi. Povrijedilo me da se navelo da sam ja organizator s Nobilom”, ističe.

Zaključuje kako Hrvatski generalski zbor nije izgubio integritet. Nastavit će s radom, radit će po statutu, on je jasan, on je ustav. “Ja ne povlačim svoj potpis, da svi povuku, ja neću”, tvrdi. Povukao je pak sve što je rekao oko kuma. “Nismo se ni svadili”, zaključuju.

Tijekom dana Hrvatski je generalski zbor odlučivao o mandatu i Krešića i Rojsa

Ljubo Ćesić Rojs gostovao je u RTL Direktu gdje je otkrio kako je generalski zbor na sastanku zaključio kako ne znaju zašto se uopće o svemu ovome raspravlja jer su Krešić i on to učinili pod svojim imenom, ne u ime zbora.

“Sukob” s Krešićem je, navodi, stvar prošlosti. Upitan tko je inicirao pismo o pomilovanju, navodi kako ne zna, ali ne vjeruje da je to Nobilo.

“Jarak je rekao da je Nobilo pismo dobio u petak, u petak kad je bilo da će se pojaviti, ja sam nazvao Medveda, on mi je rekao, Ljubo, to ti nije trebalo”, kaže.

Govori i da će objaviti tko je na njega vršio pritisak oko pisma, a i prijetilo mu se, kaže.

Kaže i kako su znali da će pismo uzburkati vode, ali ne u kolikoj mjeri. “Potpisao sam, ne želim povući svoj potpis, a iako sam pogriješio nemam pravo povući svoj potpis. Pročitao sam pismo, nitko me nije nagovarao. Prvo su potpisali general Čermak i Gotovina, ja sam treći, Krešić četvrti. Potpisano 11. travnja. Svi potpisi su skupljeni i otišli su gdje su trebali”, navodi.

Pismo je, dodaje, potpisao kao čovjek, vjernik u vrijeme velikog tjedna, u vrijeme praštanja. “Jadno je da provlačimo njih koji su u 70-im gdinama. Oni žele da ljudi u mukama umru u zatvoru, ja nisam takav. Sad će se javiti oni koji pitaju kako su patili oni koje su ubili. Nitko se nije oglasio od onih koje su ubili”, rekao je.

Ističe kako su u ratu imali velike zasluge. Perković je, tvrdi, otkrio “akciju labrador” u kojoj je na židovsko groblje, pod općinu postavljen eksploziv. Spasio je, navodi, i kontejnere, puške, metke. Perković je, ističe, imao i dokument oko pokušaja atentata Tuđmana.

Na kraju, što očekuje od Milanovića sada, kaže, ne zna, nepredvidiv je. “On je pravnik, pravedan. To je dopis koji je otišao redovnim putevima. Ja da sam na njegovu mjestu pomilovao bih 46 branitelja i ovu dvojicu i sve njih”, zaključio je.

“Meni je najžalije što napada mog prijatelja i suborca. Rekao sam mu u nedjelju u Livnu. Nemojte mi napadati ministra Tomu Medveda koji je častan, pošten, puno napravio za hrvatske branitelje. Napadajte mene. On je zdravstveno stanje narušio, tri puta je ranjen i izgubio je brata. Mene udarajte. U mene su široka leđa, ali dobit ćete i odgovor”, kazao je na kraju.

Umirovljeni general Ante Gotovina komentirao je inicijativu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, o kojoj se vode brojne rasprave posljednjih dana.

Gotovina se u utorak oglasio i priopćenjem.

“I pod pretpostavkom da su Josip Perković i Zdravko Mustač ispravno osuđeni, moj je stav da pravda i ljudskost zahtijevaju od nas da pružimo milosrđe. Podržao sam zahtjev za pomilovanje ove dvojice hrvatskih branitelja, kao što sam već tražio i tražit ću i dalje da se milost pruži i drugim hrvatskim braniteljima koji sjede u zatvorima u Hrvatskoj i diljem Europe”, navodi se u priopćenju.

“Hvala vam što ste zvali, ali ja sam dao jučer moje priopćenje koje je preneseno u cijelosti. Dodati tome nemam ništa”, rekao je Gotovina u telefonskom razgovoru za Index.

“Svatko ima svoje mišljenje, kao što ja imam moje mišljenje i stav u svezi nečeg, tako i svaki drugi može imati svoj stav i svoje mišljenje. Svi mi imamo određene principe koji nas vode u životu. Mene to ne uzbuđuje, ja imam svoje mišljenje i dao sam priopćenje”, kaže Gotovina.

Index je zanimao i njegov stav o raskolu među braniteljima, reakcijama drugih generala, poput Ivana Tolja i Andrije Hebranga, Hvidre…

“Sve to čini život. Da vam iskreno kažem, uopće to ne pratim. Dao sam svoje priopćenje, prenijeli su oni koji su htjeli, niti sam promatrao tko je sve… Svatko ima pravo da misli”, uporan je Gotovina.

Upitali su ga i nije li neobično da čovjek koji je bio u Legiji stranaca daje potpis bivšim istaknutim pripadnicima jugoslavenskih tajnih službi.

“Svaka država u svijetu, mala ili velika, ima svoju službu sigurnosti. To je sastavni dio sustava svake države. Zakon predviđa kaznu za nedjelo, za zločin. Isto tako, zakon predviđa i pravo na zamolbu za pomilovanje, iz humanih, zdravstvenih ili drugih razloga. Sve je to u okviru u zakonu. Nikome se ne može oduzeti pravo da se brani niti pravo da traži pomilovanje”, rekao je Gotovina i niječno odgovorio na pitanje postoje li šanse da i on povuče potpis. “Ja sam dao moje priopćenje i nadam se da je jasno”, zaključio je Gotovina.

Mnogi se u ovoj zavrzlami oko pomilovanja javljaju tako smo i došli do pisma upućenog predsjedniku Zoranu Milanoviću od bivšeg člana HDZ-a Višeslava Dokoze, jednim od utemeljitelja Tuđmanove mladeži HDZ-a .

Pismo prenosimo u cijelosti:

Zamolba za pomilovanjem i puštanjem na slobodu gosp. Josipa Perkovića i gosp. Josipa Mustaća.

Cijenjeni gosp. Predsjedniče, naš Vrhovni Zapovjedniče,

svojom voljom, u svoje osobno ime, pod punom ljudskom i svakom drugom odgovornošću molim Vas a ujedno se u cijelosti pridružujem svim navodima iz Zamolbe za pomilovanjem gore naavedenih upućenu Vama od strane Generala pobjedničke Hrvatske vojske : g. Ante Gotovine, g. Ljube Ćesića Rojsa, g. Davora Domazeta Loše, g. Pavla Mijavca i g. Ivana Čermaka ( u prilogu Vam šaljem Njihovu Zamolbu a koju Vi imate ),nema potrebe da je citiram kada su u njoj naši Heroji sve rekli s čime se u svemu slažem.

Isti dan kad su Vam poslali zamolbu ja sam to saznao i odmah kontaktirao punomoćnika od g. Perkovića i g. Mustaća, najeminentnjjeg Hrvatskog odvjetnika i pravnog eksperta u top 10 svijeta a ujedno istaknutog Hrvatskog Domoljuba gosp. Antu Nobila koji je spasio Generala Blaškića, koji je dao sve od sebe za Hrvatsku pobjedu u Haagu itd. a uvijek sve u Hrvatskom interesu, naime kod njega sam jučer i osobno bio primljen u 13.00 u Njegovu uredu u Amruševoj 7 u Zagrebu a vezano za gore navedenu temu.

Naravno da je moja ljudska, građanska, domoljubna ali i kršćanska dužnost biti na strani pravde i ja sam prošli tjedan Zamolio gosp. Nobila može li me primiti kako bi odmah potpisao Zamolbu za pomilovanjem gore navedenih.
Gosp. Nobilo je na moju zamolbu mi dao savjet da u svoje ime uputim Vama Zamolbu i to činim a kao i sve do sada kroz život čista srca, iz najplemenitijih ciljeva zadovoljenja pravde i uvijek za dobro Hrvatske.

Gospodine Predsjedniče, znamo se i osobno i iznimno sam ponosam i zahvalan Vam za sve što čitav svoj radni vijek činite za Hrvatsku, za sve nas.

Ja sam mali čovjek, unuk zbog Hrvatske utamničenih djeda i bake, otac je morao u emigraciju zbog Hrvatske 6,5 godina, predvodio je cijeli pokret otpora 1989.g za podvelebitsko područje gdje je Domaja Vile Velebita = Kraljica Hrvata ( Općina Starigrad ) u kojoj su nam počasni građani : Legendarni Ljubo Ćesić Rojs i Vitez Ante Gotovina.
Osobno sam najmlađi Tuđmanov aktivist i sin utemeljitelja od Rijeke do Zadra i dali smo svd za Domovinu i platili preskupu cijenu u patnjama, progonima, obespravljivanjima itd. a odupri smo se i najvećem Hrvatskom Veleizdajniku u povijesti i lopovu ivi sanaderu kojeg sam odbio sa svojih 26 godina da budem državni tajnik pa nebrojeno puta potom jer nikada nisam htio izdati Hrvatsku i Naše Svetinje.

Vrhovni zapovjedniče, Ponosu naše Domovine preklinjem Vas iz Domaje Vile Velebita da, a sukladno Vašim ustavnim ovlastima pomilujete i pustite na slobodu Hrvatske Vitezove : Josipa Perkovića i Josipa Mustaća koji su dali sebe neizmjerno za Hrvatsku Državu i našu slobodu.

Oni su nevini Ljudi, nisu sudjelovali nikada u niti jednoj likvidaciji ni gosp. Đurekovića niti bilo koga drugiga a niti su izdavali naredbe za likvidacije, štoviše uvijek su radili za Hrvatske interese i štitili ih često dovodeći i sebe u po život opaxne situacije a Vi to sve itekako znate.

Neizmjerno Vam Hvala na svemu što činite u nimamo lakim okolnostima za Hrvatsku, za naš Narod u BiH i gdje god nas po Svijetu ima ali i za sve Ljude dobre volje.

Neizmjerno Hvala potpisnicima Zamolbe za pomilovanjem gore navedenim našim Vitezovima, gosp. Anti Nobilu i naravno Vama za kojeg sam siguran da će i ovaj put a kao i uvijek do sada donijeti ispravnu odluku i pomilovati ih”, stoji u pismu Dokoze upućenom predsjedniku Milanoviću.

Rojs: Treba lustrirati HDZ, tu je najveće zlo”

Ljubo Ćesić Rojs gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao potpise generala da bi se od predsjednika Zorana Milanovića zatražilo pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših obavještajaca jugoslavenske tajne policije UDBA-e, koji su osuđeni na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u atentatu na Stjepana Đurekovića.

Rojs je komentirao za N1 izjave premijera Plenkovića da su oni ljudi bez legitimiteta, odnosno “udbaške pudlice”.

“Ako je to izjavio predsjednik moje stranke, jer od svih nas potpisnika, ja sam član HDZ-a doktora Franje Tuđmana, ne HDZ-a briselskog koji je sada prevladao, to je naš problem unutar stranke, još su članovi Ćosić i Krešić. Gotovina i Čermak nisu uopće članovi HDZ-a. Kakva pudlica? Da sam pudlica, ja bih ’91. pobjegao u Njemačku, ne bih se uključio u obranu Hrvatske, imao sam četvoro djece, bio sam na Plitvicama. Svi koji meni nešto predbacuju, imali su priliku priključiti se obrani”, rekao je Rojs.

Rojs je pokazivao dokumente s pečatom Josipa Perkovića dok je bio u Ministarstvu obrane. Rojs tvrdi da je Perković nabavljao oružje i da mu nijedan konvoj nije uhvaćen.

“Šušak je bio broj jedan na pečatu, ovo je 17”, rekao je Rojs. Dodao je da HDZ treba lustrirati. “Tamo je najveće zlo”, rekao je. Kasnije je dodao da će se provesti lustracija u HDZ-u te da će se uhititi udbaše iz stranke.

“Najveći udbašenković je Sanader. Iza njega, Vasiljković Vaso, velika Hrvatina, dolazio je ovdje kod vas, govorio Hvaljen Isus i Marija, meni pretresao stan u dva ujutro, da bi napakirao Gotovini…”, rekao je Rojs.

“Dopustite još jednu najvažniju stvar koju je Perković napravio. To ne zna nitko u Hrvatskoj, a ja imam dokumentaciju o tome”, rekao je Rojs dodavši da je Perković spriječio atentat na Tuđmana 1994. godine.

“Perković je tada došao preko preslušnih uređaja do originala, jedan general HV-a, taj je umro, bivši KOS-ovac, trebao je ubiti Tuđmana…”, rekao je Rojs.

“Spriječeno je ubojstvo Franje Tuđmana 1994. godine zahvaljujući Josipu Perkoviću”, rekao je Rojs.

“Ponavljam, treba lustrirati HDZ, tu je najveće zlo”, zaključio je Rojs.

Izvor/ RTL/ N1/ Foto. Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI