U Zagrebu održan hrvatski festival tradicijskih sireva “CROSIR”

U Zagrebu održan hrvatski festival tradicijskih sireva “CROSIR”

U Zagrebu je održan četvrti po redu hrvatski festival sireva. U petak je bio edukativni dan za proizvođače a festival je završen prigodnom prodajom sireva na trgu bana Jelačića.

Tijekom rujna i listopada ocjenjivani su sirevi malih proizvođača, rekla nam je Anđelka Pejaković, savjetnica u hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi I tajnica Saveza malih sirara Hrvatske, na šest regionalnih ocjenjivanja i konačno na nacionalnom ocjenjivanju.

Ocijenjeno je preko tristo sireva a medalje je dobilo preko 250 proizvođača. U Hrvatskoj inače ima 110 mini sirana. To su proizvođači koji imaju svoje vlastito mlijeko a ima još I one koji proizvode samo sir I vrhnje a oni su posebna kategorija a njih ima oko 1100.

Mali se proizvođači drže sortimana kojeg od njih kupci traže. Prvi proizvod šireg zagrebačkog područja je još uvijek svježi sir I vrhnje,a dodavanjem raznih začina se proizvode I sirni namazi. Dosta je zastupljen I kuhani sir.

Mi imamo savjetodavnu ulogu, kaže Anđelka Pejaković, I jedan dio službe je ovaj u kojem smo mi specijalisti za sirarstvo I s proizvođačima smo već 15 godina od kad su se počeli otvarati takvi objekti. Dakle, proizvođačima pomažemo u cijelom tom procesu, od toga kako napraviti takav objekt, kako doći do nekih novčanih sredstava I kako riješiti zakonske obveze I organiziramo ovakve manifestacije na kojima oni mogu promovirati svoje proizvode.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI