Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol o programu “EU4Health” vrijednom 5,1 milijardi eura: Ovo je značajan iskorak jer zdravstvo konačno dobiva značaj kakav zaslužuje

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol o programu “EU4Health” vrijednom 5,1 milijardi eura: Ovo je značajan iskorak jer zdravstvo konačno dobiva značaj kakav zaslužuje

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije postigli su ovaj tjedan dogovor o aktivnostima koje će se financirati s 5,1 milijardi eura putem Programa djelovanja Unije u području zdravlja za razdoblje 2021. – 2027., poznatijem pod nazivom “EU za zdravlje” (EU4Health).

Novi program podržat će mjere u područjima u kojima će doprinos EU-a biti koristan, ulagati u promicanje zdravlja i prevenciju bolesti te pripremu europskih zdravstvenih sustava za buduće zdravstvene prijetnje.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol podržao je dogovor, postignut u ponedjeljak navečer, te skorašnje usvajanje programa, naglašavajući visok iznos koji će se koristiti isključivo za poboljšanje zdravstva na razini EU.

“Ovaj četvrti zdravstveni program Europske unije je najambiciozniji i najveći do sada. Ovo je značajan iskorak jer zdravstvo konačno dobiva značaj kakav zaslužuje. Više od pet milijardi eura za program ‘EU za zdravlje’ deseterostruko je povećanje izdvajanja specifično za zdravstvo u odnosu na prethodni Višegodišnji financijski okvir”, naglasio je Sokol, priopćeno je u srijedu iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Sokol od početka svog mandata u Europskom parlamentu zagovara mjere usmjerene na jačanje sposobnosti zdravstvenih sustava za prevenciju bolesti, preglede i rano dijagnosticiranje te promicanje zdravlja, prava i sigurnosti pacijenata te prekogranične zdravstvene skrbi, a posebno financiranje opremanja centara izvrsnosti i sam razvoj mreže takvih centara za liječenje pojedinih bolesti diljem Europske unije, uključujući edukacije i mobilizaciju osoblja. Upravo u tom smjeru idu aktivnosti koje će se financirati programom EU4Health, navodi se u priopćenju.

“Radom na više fronti i podizanjem svijesti među kolegama iz EPP grupe, uspio sam zdravstvene teme kao što su prekogranična zdravstvena skrb i izgradnja centara zdravstvene izvrsnosti diljem EU staviti visoko na listi prioriteta. Vjerujem da sam na taj način ostvario malu, ali bitnu pobjedu za sve hrvatske građane”, kazao je Sokol.

Sokol je podsjetio i na svoj uspjeh kad je riječ o inicijativi REACT-EU, vrijednoj 47,5 milijardi eura, kojom će se, zahvaljujući njegovim amandmanima, europski novac moći koristiti za područje zdravstva, uključujući prekogranične zdravstvene usluge i domove za skrb te za snažniju suradnju, koordinaciju i otpornost u području zdravstva pomoću izgradnje i razvoja centara izvrsnosti u cijeloj Uniji specijaliziranih za razvoj posebnih tretmana za nove zdravstvene potrebe.

“Pravilnom uporabom sredstava programa EU4Health, u kombinaciji s kohezijskim instrumentima možemo riješiti probleme pristupa zdravstvu i prekograničnoj zdravstvenoj skrbi diljem Europske unije, posebno u područjima koja ne raspolažu s dovoljno osposobljenog medicinskog osoblja te koja se susreću s nedovoljnom bolničkom infrastrukturom“, zaključio je Sokol. (Hina)

Foto: Izvor/ web/ Tomislav Sokol.eu

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI