Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol: Bespovratne potpore za poduzetnike trebaju imati prednost pred zajmovima

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol: Bespovratne potpore za poduzetnike trebaju imati prednost pred zajmovima

Zastupnici u EP-u zatražili su u utorak u Bruxellesu od Europske komisije da revidira postojeću Strategiju za mala i srednja poduzeća koja po njima ne uvažava poteškoće u poslovanju poslovnih subjekata, a naročito malih i srednjih poduzetnika, koje su prouzrokovane pandemijom.

Među zastupnicima koji su pozvali na nadopunu Strategije za mala i srednja poduzeća koju je EK predstavila u ožujku, je i hrvatski zastupnik Tomislav Sokol, izvjestitelj europskih pučana (EPP) za Izvješće o kretanju usluga na jedinstvenom tržištu, priopćeno je u utorak iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

„Europska komisija mora dopuniti Strategiju za mala i srednja poduzeća i to preciznim mjerama koje će pomoći malim i srednjim poduzetnicima da nastave uspješno poslovati unatoč krizi bez presedana koja je uzrokovana pojavom novog tipa koronavirusa”, kazao je Sokol.

„U tom smislu bit ću eksplicitan i reći da mi u Europskom parlamentu smatramo da bespovratne potpore trebaju imati prednost pred zajmovima kako se financijska pomoć ne bi pretvorila u dodatan dug za države i poduzeća”, naglasio je.

Sokol je istaknuo da je značenje malih i srednjih poduzeća za europsko gospodarstvo nemjerljivo. “Dvadeset i pet milijuna malih i srednjih poduzeća ostvaruje više od polovine BDP-a Europske unije i zapošljava oko 100 milijuna radnika, a čak 99 posto poslovnih subjekata u Europskoj uniji jesu oni mali i srednji”, kazao je te dodao da trošak digitalne i zelene tranzicije u poslovanju ne smije pasti na leđa poduzetnika.

„Zato pozdravljam mehanizam za pravednu tranziciju koji će poduzećima omogućiti prijelaz prema tehnologijama s niskom razinom emisija ugljika i gospodarsku diversifikaciju koja se temelji na ulaganjima i stvaranju novih radnih mjesta. Strategija za mala i srednja poduzeća još je jedna prilika da se snažno zauzmemo za interese malih i srednjih poduzetnika”, zaključio je Sokol.

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je prošli tjedan izvješće zastupnika Sokola o slobodnom kretanju usluga na jedinstvenom tržištu.

I u tom izvješću Sokol se založio za interese malih i srednjih poduzetnika te je dobio podršku zastupnika u nastojanju da se smanji nepotrebne administrativne terete koji koče slobodno pružanje usluga na jedinstvenom tržištu Europske unije, navodi se u priopćenju. (Hina)

Foto: Izvor/ web/ Tomislav Sokol.eu

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI