Hrvatski europarlamentarci Sokol i Ressler o inicijativi REACT-EU

Hrvatski europarlamentarci Sokol i Ressler o inicijativi REACT-EU

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su u utorak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu o inicijativi REACT-EU za brži oporavak od koronakrize, na kojoj su radili i hrvatski europarlamentarci Tomislav Sokol i Karlo Ressler.

Inicijativa pod punim nazivom Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja vrijedna je 47,5 milijardi eura za iduće dvije godine.

Koristit će se uz već postojeće financijske omotnice za Europski fond za regionalni razvoj, Europski socijalni fond te Fond pomoći za najpotrebitije, a trebala bi pridonijeti oporavku te bržoj zelenoj i digitalnoj tranziciji svih dijelova Europe.

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol (HDZ, EPP), član Odbora za regionalni razvoj, u inicijalni je tekst REACT-EU-a intervenirao s 18 amandmana ključnih za interese Republike Hrvatske, s naglaskom na revitalizaciju zdravstvenih sustava, potporu prekograničnom liječenju pacijenata, osiguranju jednakih uvjeta za sve građane Unije te potporu sektorima koji su pretrpjeli najveće posljedice krize, kao što je primjerice turizam, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a. Amandmani su usvojeni kao sastavni dio uredbe.

„Pozdravljam činjenicu da su usvojeni moji amandmani kojima će se iznos od 47,5 milijardi eura moći koristiti za ulaganja u proizvode i usluge u području zdravstva, uključujući prekogranične zdravstvene usluge i domove za skrb, za infrastrukturu namijenjenu pružanju osnovnih usluga za osobe koje žive u ruralnim, pograničnim, manje razvijenim, otočnim, planinskim i rijetko naseljenim regijama te za snažniju suradnju, koordinaciju i otpornost u području zdravstva pomoću izgradnje i razvoja centara izvrsnosti u cijeloj Uniji specijaliziranih za razvoj posebnih tretmana za nove zdravstvene potrebe“, rekao je Sokol.

„Želim istaknuti da se sredstvima iz REACT-EU prvenstveno mora pomoći slabije razvijenim državama članicama, a posebno onima koje su zbog svoje strukture gospodarstva najpogođenije pandemijom covida-19, poput Hrvatske, koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam“, istaknuo je.

U okviru inicijative REACT-EU nastavit će se i proširiti mjere za odgovor na krizu i oporavak od krize provedene u okviru dvaju paketa investicijskih inicijativa kao odgovora na koronavirus (CRII i CRII+), čime će se osigurati neometan gospodarski i socijalni oporavak u kontekstu pandemije koronavirusa.

“U Hrvatskoj je do sada već 84.000 poslodavaca koristilo europske mjere koje su pomogle u očuvanju 485.000 radnih mjesta. Nova sredstva iz REACT-EU, koja će se moći koristiti do 2023. godine, još su jedan pokazatelj snage Europske unije i njezine solidarnosti tijekom ove neviđene pandemije. Vjerujem da će sredstva iz REACT-EU svim hrvatskim građanima osigurati koristi koje zaslužuju iz kohezijske politike. Ovo nije samo moj osobni uspjeh, već i uspjeh hrvatskih građana koji su mi dali povjerenje“, zaključio je Sokol.

Ressler: Brzina i jednostavnost su ključni kod europskog financiranja oporavka

Kao izvjestitelj Odbora za proračun, zastupnik Karlo Ressler također je radio na prijedlogu ove uredbe.

U mišljenje odbora tako su ugrađeni zahtjevi za većom fleksibilnošću korištenja i što manjim administrativnim opterećenjima za korisnike, što je i prihvaćeno, navodi se u priopćenju EPP-a.

„Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja je neizostavan dio zajedničkog oporavka. Dodatna sredstva za mjere za zapošljavanje, mala i srednja poduzeća, potpore očuvanju radnih mjesta, ali i za obrtni kapital poduzeća bit će posebno važna slabije razvijenim državama u što bržem oporavku”, naglasio je Ressler.

“Mogućnost 100-postotnog europskog financiranja, kao i financiranja projekata koji se već provode ili planiraju bit će dodatna pomoć. Za najpogođenije sektore, kao što su turizam i kultura. Za najpogođenije generacije – u gospodarskom smislu to su mladi. Za najpogođenije krajeve – ruralna, slabije razvijena i demografski ugrožena područja. Zato je 813 milijuna eura koja će Hrvatska imati na raspolaganju kroz REACT-EU iznimno vrijedno i pomoći će Hrvatskoj u što bržem oporavku od ove globalne krize bez presedana”, zaključio je Ressler. (Hina)

Foto: Izvor: Licencirane fotografije / Autor: EPP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI