POVRATAK VELIKANA! Hrvatski branitelji nakon povijesnog pothvata prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla stigli u domovinu

POVRATAK VELIKANA! Hrvatski branitelji nakon povijesnog pothvata prelaska Atlantskog oceana u čamcu na vesla stigli u domovinu

Hrvatski branitelji i umirovljeni časnici Hrvatske vojske Martin Cruickshank (61 godina) i Werner Ilić (55 godina) su se nakon više od tri mjeseca vratili u Veliku Goricu, od kuda je krenulo njihovo povijesno putovanje preko Atlantskog oceana.

Aktivnost „Veslom preko Atlantskog oceana“ je dio projekta „Atlantik – Banovina” koji je organizirala Udruga veterana, vojnika i domoljuba, a na svečanom dočeku branitelja u Velikoj Gorici bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik Darko Nekić, ministar obrane Mario Banožić te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Dvojica dragovoljaca Domovinskoga rata koji su se zbog obrane svoje domovine vratili iz inozemstva, u povijesnom pothvatu „Veslom preko Atlantika“ uspješno su preveslala 5500 kilometara Atlantskog oceana u čamcu na vesla i tako Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz našu, još samo 31 država.

Na put u slavu domovine Martin i Werner krenuli su prigodno 15. siječnja, na dan kada je međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku, a na Barbados su nakon 83 dana plovidbe sretno pristigli 22. travnja, na Dan planeta Zemlje, podsjetivši tako svjetsku javnost na važnost zaštite oceana i mora. Ovaj fantastičan pothvat dio je projekta „Atlantik – Banovina“ koji provodi Udruga veterana, vojnika i domoljuba.

Branitelje su u Velikoj Gorici, od kuda su u siječnju krenuli na putovanje preko Atlantika, dočekali obitelj i prijatelji, a svečani doček uveličali su i Turopoljski banderi. Dobrodošlicu Martinu i Werneru iskazali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, ministar obrane Mario Banožić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar te brojni građani.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako su branitelji i njihova žrtva najljepši primjer kako se voli domovina te je čestitao Werneru i Martinu: „Svladali ste Atlantski ocean, hvala vam što ste ponosno prenijeli hrvatsku trobojnicu“.

„Želim zahvaliti pet puta! Hvala ministru Medvedu koji je od početka ovog pothvata bio uz nas i hvala svima koji su nam financijski pomogli. Zahvaljujem i svima koji su mislili na nas i bodrili nas molitvom, ali i svima danas okupljenima koji su naš povratak kući učinili posebnim. Peto, posebno hvala onima koji su pomogli svojom ljubavlju i vjerom u mene – moja supruga i moja djeca“, rekao je na dočeku Martin Cruickshank, dobrovoljac koji je na prvoj crti bojišnice branio Vinkovce, a zapovjednik mu je bio upravo Werner Ilić.

Hrvatski branitelj, brigadir Werner Ilić zahvalio je Bogu na uspjehu u ovom povijesnom pothvatu i svome ocu koji mu je prenio ljubav prema Hrvatskoj, a svoju je pobjedu posvetio hrvatskim braniteljima i slavi domovine.

„Nije lako preveslati 3000 nautičkih milja, ali hrvatska zastava, najljepša na svijetu, bila je naša motivacija“, poručio je Werner.

Veslačku rutu koju su uspješno prošle posade iz tek 31 zemlje, branitelji su započeli na Kanarskim otocima, a cilj plovidbe trebao je biti na karipskome otoku Martinique. Međutim, njihov je čamac zbog snažne oluje koja ih je zahvatila na jednome dijelu puta kao i nepovoljnih prirodnih uvjeta, sretno pristao na Barbadosu.

Ovim su se pothvatom, kao primjer mladim generacijama da nikada ne treba odustati, dva junaka novog doba, a s njima i Hrvatska, slavno pridružila nekolicini koja je uspjela nadvladati Atlantik te ponovno dokazala kako je naizgled nemoguće ponekad moguće.

Foto: PR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI