Hrvatski branitelj Ivan Anušić preuzeo dužnost ministra obrane, za njega će biti važno pokazati snažno vodstvo i predanost unaprjeđenju obrambenih sposobnosti

Hrvatski branitelj Ivan Anušić preuzeo dužnost ministra obrane, za njega će biti važno pokazati snažno vodstvo i predanost unaprjeđenju obrambenih sposobnosti

Dužnost novog ministra obrane službeno je preuzeo Ivan Anušić, iskusna politička osoba u Hrvatskoj. Ovo imenovanje ima značajne pomake za Hrvatsku državu, posebice u smislu vojne strategije i nacionalne sigurnosti. Imenovanje Ivana Anušića novim ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske ima dobar odjek u javnosti i bit će odličan za obrambeni sektor zemlje. Njegovi planovi da nastavi raditi na važnim obrambenim projektima kao što su isporuka zrakoplova Rafale, završetak isporuke Black Hawka i projekti bojnog broda Patrija vjerojatno će pozitivno utjecati na obrambene sposobnosti zemlje.

Za Anušića je važno da se okruži iskusnim savjetnicima i da traži smjernice od stručnjaka u tom području kako bi osigurao da su njegove odluke utemeljene na dobrim informacijama i strateški. Dodatno, za Anušića će biti ključno da kao prioritet stavi modernizaciju i jačanje hrvatske obrambene infrastrukture te da otkloni sve nedostatke ili slabosti u sustavu. Općenito, iako je imenovanje Ivana Anušića za ministra obrane značajan razvoj za obrambeni sektor Hrvatske, za njega će biti važno pokazati snažno vodstvo i predanost unaprjeđenju obrambenih sposobnosti zemlje na strateški i učinkovit način.

Novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade izjavio je nakon izglasavanja i polaganja prisege u Saboru, kako je odlučio preuzeti odgovornost i pomoći stranci i Vladi pred izbore te najavio da će nastaviti sve započete projekte u MORH-u. “Želim unaprijediti hrvatskog vojnika i Hrvatsku vojsku”, poručio je i najavio sastanak s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom kako bi se riješio problem brodova koji su trebali biti isporučeni još 2018. godine. Smatra dobrim što je proračun za MORH povećan za 11 posto u odnosu na prošlu godinu te iznosi 1,116 milijardi eura.

Ivan Anušić je rođen 13. listopada 1973. u Osijeku. Oženjen je i otac četvero djece. Završio je Kineziološki fakultet u Zagrebu. Od 2017. do 2023. godine obnašao je dužnost župana Osječko-baranjske županije. Od 2016. do 2017. godine bio je zastupnik u 9. sazivu Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. Od 2015. do 2016. godine bio je zastupnik u 8. sazivu Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac, a od 2002. do 2005. godine bio je predsjednik i trener u Kick boxing klubu Antunovac.

Ivan Anušić je dragovoljac Domovinskog rata, koji se u obranu Domovine uključio 1991. godine. Bio je pripadnik 106. i 130. brigade Zbora narodne garde, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, 2001. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Naime, u ožujku 1991. godine sa 17 godina Anušić napušta srednju školu u trećem razredu kako bi se priključio dobrovoljačkim odredima. Od lipnja 1991. godine i osnutka 106. brigade Zbora narodne garde RH, također kao maloljetnik postaje dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik te brigade. Tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik Zbora narodne garde, 106. i 130. brigade, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske. Od 1991. do 1995. godine prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Prošao je ratišta od istočne Slavonije do dubrovačkog područja, gdje je u kolovozu 1992. godine sudjelovao u oslobađanju dubrovačkog zaleđa pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka. Bio je sudionik akcije Maslenica, a u kolovozu 1993. je mjesec dana proveo na području Bosne i Hercegovine. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. godine u akcijama na Velebitu, a s istom postrojbom sudjelovao je i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.

2011. godine postaje član Hrvatske demokratske zajednice, a za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine. Dvije godine poslije na istu dužnost izabran je jednoglasno na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije. 2020. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Kao saborski zastupnik pokrenuo je niz inicijativa poput izmjene statističkih regija, izmjene Zakona o vodama u segmentu eksploatacije šljunka i pijeska, izmjena zakonskih regulativa u području raspodjele drvnom masom te niz drugih inicijativa korisnih za širu zajednicu.

Kao nositelj liste IV. Izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020. godine, a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u IV. Izbornoj jedinici.

Nakon što je 2017. godine izabran za župana Osječko-baranjske županije, podnosi zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Na lokalnim izborima 2021. godine Ivan Anušić u prvom je krugu izabran u drugi mandat župana Osječko-baranjske županije. U mandatu župana Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je i realiziran niz kapitalnih infrastrukturnih projekata, a značajan politički naglasak stavlja na jačanje suradnje i pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osobito Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Očekuje se da će Anušić svoju stručnost i iskustvo unijeti u ulogu ministra obrane . Anušić je prethodno obnašao dužnost načelnika Općine Antunovac i župana Osječko-baranjske županije, a hrvatski je branitelj koji se borio na brojnim ratištima tijekom Domovinskog rata. Suglasnost za njegovo imenovanje izglasao je Hrvatski sabor sa 77 glasova za i 55 protiv.  Sve u svemu, za Anušića će biti ključno da kao prioritet stavi modernizaciju i jačanje hrvatske obrambene infrastrukture te da otkloni sve nedostatke ili slabosti u sustavu MORH-a i OSRH.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Izvor/ MORH/ Foto i video: MORH/ J. Kopi

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI