Tijekom vikenda policija na razini Hrvatske utvrdila više od 5000 prekršaja

Tijekom vikenda policija na razini Hrvatske utvrdila više od 5000 prekršaja

U pojačanom nadzoru prometa prošlog vikenda je na razini čitave Hrvatske utvrđeno više od 5000 prekršaja, pri čemu se svaki osmi prekršaj odnosio na vožnju pod utjecajem alkohola, izvijestilo je u utorak Ministarstvo unutarnjih poslova na svojim internetskim stranicama.

Nastavljajući s aktivnostima usmjerenima na sprečavanje i kažnjavanje najtežih prometnih prekršaja, posebice takozvane četiri glavne ubojice u prometu – alkohola, brzine, nevezivanja sigurnosnog pojasa i korištenja mobitela, policija je naročito bila usmjerena na ponavljače teških prekršaja.

Ukupno 5197 prekršaja

Pojačani nadzor prometa provodili su službenici iz svih policijskih uprava, a utvrdili su ukupno 5197 prekršaja. Od toga su se 622 prekršaja odnosila na vožnju pod utjecajem alkohola, 2040 na prekoračenje dopuštene brzine, 614 na nevezivanje sigurnosnog pojasa i 242 na korištenje mobitela tijekom vožnje.

Najveća koncentracija alkohola od 3,1 promila izmjerena je na području brodsko-posavske policije, a najveća prekoračena brzina od 221,4 kilometra na području dubrovačko-neretvanske policije.

Najviše prekršaja zbog vožnje u pijanom stanju, njih 152, utvrđeno je na zagrebačkom području, dok su na ličko-senjskom području utvrđena tek tri takva prekršaja.

Rekorder po broju slučajeva prekomjerne brzine je također zagrebačka policija sa 454 prekršaja, dok je najmanje takvih utvrđeno na šibensko-kninskom području, njih 17.

Sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na splitsko-dalmatinskom području, gdje je bilo 146 takvih prekršaja, dok su najmanje posla s takvim vozačima imali ličko-senjski policajci koji su zaustavili pet vozača.

Na ličko-senjskom području nije utvrđen ni jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok su ih zagrebački policajci utvrdili 64.

Najviše alkoholizirani mladi vozači

Analiza podataka pokazuje da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili mladi vozači od 18 do 24 godina, kojima je u 63 slučaja izmjerena koncentracija od 0,51 do jednog promila. To je i najčešće izmjerena koncentracija alkohola kod vozača tijekom akcije.

Prometni policajci bili su posebno usmjereni prema počiniteljima najtežih prekršaja, pri čemu su uhvatili 74 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu.

Takvi vozači počinili su 76 teških prekršaja, koji su se najviše odnosili na nedopuštenu koncentraciju alkohola (41), upravljanje prije stjecanja prava (18), upravljanje vozilom za vrijeme dok je vozaču pravomoćno izrečena mjera zabrane upravljanja (11). Zbog toga je 16 vozača zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 22 vozača proveden je žurni prekršajni postupak. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI