VUKOVAR – Simbol pobjede Hrvatske vojske za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju

VUKOVAR – Simbol pobjede Hrvatske vojske za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju

U Vukovaru na Svečanoj večeri hrvatskog nogometa održanoj u četvrtak, 7. lipnja 2018., u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov uručio je izborniku Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću zastavu Republike Hrvatske.

Riječ je o replici hrvatske zastave koja se vijorila na Kninskoj tvrđavi nakon ulaska Hrvatske vojske u Knin u oslobađajućoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, kao i povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

“Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi simbol je borbe za hrvatsku slobodu, teško stečenu i krvlju plaćenu. Operacija Oluja kruna je svih naših pobjeda, a dolazak pobjedničke Hrvatske vojske u kraljevski grad Knin znak je pobjede u Domovinskom ratu.

Neka vam hrvatska zastava, pod kojom su se za svoju Hrvatsku borili i ginuli hrabri hrvatski branitelji, bude poticaj za srčanu borbu na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu. Hrvatska vojska s vama je u mislima i srcima. Domovini vjerni!” – zapisano je u poruci koju potpisuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednice RH Tomislav Madžar, izaslanik predsjednika Vlade RH i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Drago Matanović, savjetnik načelnika GS OSRH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić, kao i predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza predvođeni predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom, koji su tom prigodom uručili dresove Hrvatske nogometne reprezentacije generalima Šundovu i Matanoviću.

Također, u sklopu svečanosti u Vukovaru predstavnici HNS-a uručili su vrijednu donaciju hrvatskih reprezentativaca teško ozlijeđenom pripadniku Oružanih snaga RH, poručniku Josipu Milkoviću, koji je u Vukovar došao u pratnji roditelja. HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić izrazio je zadovoljstvo što su imali priliku pomoći mu i olakšati svakodnevni život, zahvalivši ministru Krstičeviću na inicijativi. Poručnik Milković zahvalio je svima koji su organizirali i proveli tu humanitarnu akciju, kao i svima koji su u njoj sudjelovali, te je ujedno Vatrenima zaželio dobar plasman na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

U prigodnom obraćanju načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov pozdravio je okupljene u ime ministra Krstičevića i svih pripadnika Hrvatske vojske. “Svaki boravak u Vukovaru – gradu heroju za mene je velika čast i događaj pun emocija pa tako i večeras, kada slavimo uspjehe hrvatskog nogometa s posebnim pijetetom sjećamo se svih hrabrih branitelja Vukovara.”

Čestitajući nagrađenim sportašima, zaključio je kako u svakoj od tih nagrada je znoj, trud i odricanje, istaknuvši kako upravo to povezuje život sportaša i profesionalnog vojnika. “Ali više od svega večeras nas povezuje još jedna vrlina hrvatskog čovjeka, a to je solidarnost. Hrvatski sportaši su nebrojeno puta pokazali veliko hrvatskog srce sudjelujući u humanitarnim akcijama za prikupljanje pomoći potrebitima. Tako je bilo i sada”, rekao je general Šundov, zahvalivši Hrvatskom nogometnom savezu i izborniku reprezentacije na organizaciji te hvalevrijedne akcije, kao i svima koji su u njoj sudjelovali.

“Neka vas duh pobjednika ponese na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju i neka vas prati naše vojničko načelo – Domovini vjerni! Sjetite se toga uvijek kada vam bude teško jer će vas to načelo voditi do pobjede”, poručio je general Šundov hrvatskim reprezentativcima.

Riječi potpore Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji uputile su i predstavnice Udruge „Žene u Domovinskom ratu – Zadar“ Vesna Matešić i Ivana Haberle, koje su se prisjetile svih poginulih hrvatskih branitelja, poručivši hrvatskim nogometašima: “Dečki, igrajte za njih, igrajte za nas i za cijeli hrvatski narod. Kakavgod rezultat bio, vi ste naši pobjednici!”

Na iskazanoj potpori u ime HNS-a i reprezentacije zahvalili su predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik Zlatko Dalić te najbolji hrvatski reprezentativac Luka Modrić.

U sklopu Svečane večeri hrvatskog nogometa u Vukovaru su prvi put dodijeljeni trofeji Hrvatskog nogometnog saveza najboljima u više kategorija, a uoči svečanosti premijerno je prikazan film Hrvatske nogometne televizije “Generacija ’98.”

Izvor/MORH/FotO/MORH/J.Kopi

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI