Hrvatska vatrogasna zajednica „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”

Hrvatska vatrogasna zajednica „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”

Hrvatska vatrogasna zajednica podržala je nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, kojom se psima, čovjekovim vjernim pratiteljima i pomagačima, kako je istaknuo glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, omogućava slobodan i dostojanstven život.

Time se Hrvatska vatrogasna zajednica pridružila Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koja se već ranije podržala kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, priopćila je u četvrtak Mreža za zaštitu životinja.

U Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici kažu kako vatrogasci svakodnevno sudjeluju u spašavanju ljudi i životinja iz raznih pogibeljnih situacija te su, nažalost, u brojnim slučajevima svjedočili okrutnostima zbog kojih se životinje trajno vezane za lanac nisu mogle spasiti.

“Tome smo mogli svjedočiti i nakon velikog potresa koji je pogodio područje Banovine. Dok su vatrogasni psi tada svakodnevno vjerno pomagali ljudima, s druge su strane pronalazili pse na lancu, zavezane i zaboravljene ispod ruševina.

Upravo je zato Hrvatska vatrogasna zajednica podržava inicijativu za promjenom zakonske regulative, koja će omogućiti psima dostojanstveniji život, kakav i zaslužuju”, ističe se u pismu potpore.

U Mreži za zaštitu životinja kažu kako su jednako iskustvo imale udruge za zaštitu životinja koje su tijekom spašavanja životinja iz poplava u Gunji 2014. nailazile na strašne prizore pasa koji su se utopili zato što su bili zavezani za lanac. Ista situacija ponovila se prošle godine nakon potresa, kada su mnogi psi ostali na lancima, bez vode i hrane, prestrašeni od potresa i naknadnih podrhtavanja tla.

Udruge koje su svjedočile tim strašnim prizorima – Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i udruga Prijatelji životinja, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenule su nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu.

Traži se hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja kako bi se zabranilo zlostavljanja pasa držanjem na lancu. Potpisom peticije na www.zabranimolanac.net i pisanjem nadležnima doslovno možemo spasiti mnoge pseće živote, poručuju Prijatelji životinja. (Hina)

Foto: Press Udruga prijatelji životinja

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI