HRVATSKA POLICIJA sudjeluje u zajedničkim akcijama FRONTEX-a na moru, na području Grčke

HRVATSKA POLICIJA sudjeluje u zajedničkim akcijama FRONTEX-a na moru, na području Grčke

Hrvatska pomorska policija sudjeluje u dvije zajedničke operacije FRONTEX-a na moru, na području Grčke, nakon što je početkom ožujka ove godine u sklopu zajedničke operacije FRONTEX-a “Rapid Border Intervention 2020” uputila kontingent od četiri policijska službenika, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Prvi kontingent policijskih službenika sve zadaće koje su ih ondje dočekale odradio je odgovorno i profesionalno, za što su dobili pismene pohvale rukovoditelja FRONTEX-a. Ovo je još jedan dokaz da hrvatska policija na rad u međunarodne misije i operacije upućuje policijske službenike izvrsne psihofizičke spreme, dobro pripremljene za različite izazove koji se pred njih postave pa rezultati, kao ni priznanje međunarodne zajednice, ne izostane.

U navedenoj misiji na grčko-turskoj granici trenutno se nalazi ukupno 100 policijskih službenika iz zemalja članica Europske Unije, a ovisno o okolnostima postoji mogućnost produljenja trajanja operacije kao i proširenja kontingenta policijskih službenika koji u okviru FRONTEX-a sudjeluju u ispomoći.

Osim ove operacije, Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano pruža snažnu potporu Helenskoj Republici angažmanom pomorske policije u zajedničkoj operaciji Poseidon još od 2015. godine. Ovom operacijom jača se nadzor grčko-turske granice na moru, a hrvatska pomorska policija je u rujnu 2019. uputila policijsko plovilo „Sv. Jure“ PU splitsko-dalmatinske sa po četiri člana posade u dvije rotacije koje obavlja zadaće vezane uz suzbijanje nezakonitih migracija i svih oblika prekograničnog kriminaliteta te po potrebi sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja migranta i izbjeglica na moru.

Tijekom sudjelovanja u ovoj zajedničkoj operaciji policijski službenici, između ostaloga, sudjeluju u složenim akcijama traganja i spašavanja na moru tijekom kojih su iskazali visoku razinu osposobljenosti, stručnosti i požrtvovnosti u obavljanju zadaća u nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama. Prilikom postupanja posebnu pozornost posvećuju ranjivim skupinama.

Sukladno obavijesti FRONTEX-a iz ožujka 2020. kojim je Helenska Republika zatražila brzu operativnu pomoć u ograničenom vremenu u obliku raspoređivanja Snaga za brzu reakciju iz baze tehničke opreme Europske granične i obalne straže, Republika Hrvatska je odmah dostavila obavijest FRONTEX-u da je u mogućnosti imenovati još jedno dodatno plovilo CPB koje je ranije već sudjelovao u zajedničkim operacijama u Helenskoj Republici, obalni patrolni brod „Trsat“, što je i prihvaćeno te hrvatska policija i dodatnim brodom, kao i pripadajućom posadom, pruža potporu Helenskoj Republici u nadzoru morske granice, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Foto: MUP/ FRONTEX

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI