Hrvatska vojska pomaže gasiti razbuktani požar na Pelješcu

Hrvatska vojska pomaže gasiti razbuktani požar na Pelješcu

Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića, gdje se vatrogasci bore s vatrom i jakom burom, a evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala i dva autokampa.

Požar trave i niskog raslinja buknuo je jutros na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića, a jaka bura razbuktala je vatru koja je došla u blizinu sela, pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu, a turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću.

Jaka bura otežava gašenje požara, jutros su bili pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći. Požar se uz jak vjetar širi, ali, prema posljednjim informacijama, sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena.

“Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i četiri vozila, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva Orebića, Kuna, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila)

Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.

Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a u pripravnosti je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. (Hina)

Foto/MORH/T.Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI