18/01/2022

Totalno HR

Drugačiji pogled

Tri hrvatska vojnika ranjena u napadu bombaša samoubojice na vozilo HV-a u Kabulu

Nakon provedenih gotovo polovice mandata u misiji „Odlučna potpora“ u Afganistanu, pripadnici 10. HRVCON nastavljaju sa prikazom svojih izvrsnih sposobnosti i rezultata kroz obnašanje na svojim dužnostima ili kroz rezultate na natjecanjima. pripadnici 8. HRV SPTC SOAT organizirali su 07.lipnja 2019.godine u kampu „Lion“ međunarodno natjecanje u praktičnom streljaštvu. Natjecanje se sastojalo od 2 metne situacije (jedna za pušku i jedna za pištolj) i provodilo se po IPSC (International Practical Shooting Confederation) pravilima gdje se posebno prati preciznost pogodaka i sveukupno vrijeme potrebno za rješavanje metne situacije. Nazočilo je 18 natjecatelja iz 5 zemalja (redom pripadnici specijalnih postrojbi iz Austrije, Norveške, Švedske, Ujedinjeno Kraljevstvo i Republike Hrvatske). U vrlo jakoj konkurenciji među navedenim zemljama, pripadnici 8.SPTC SOAT zauzeli su 1.mjesto ekipno te 2.mjesto pojedinačno što je izniman rezultat.

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u živtonoj opasnosti, izjavio je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

“Prema zadnjim informacijama koje imamo jedan je vojnik dobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a ostala dva vojnika su zadobila teže ozljede ali se nalaze izvan živote opasnosti”, kazao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Foto: screenshot/dnevnik.hr

Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, oni su upoznati s ovim događajima”, rekao je ministar obrane Krstičević.

Ministar je dodao da je sada najvažnije da se ozlijeđene vojnike zbrine i pruži im se sva njega.

“Žao mi je što se ovo dogodilo. Nema gore stvari od stradavanja vojnika. Suosjećamo s njihovim obiteljima. Bili smo jutros kod tih obitelji i ja ću nakon završetka ove konferencije otići u posjet obitelji najteže stradalog vojnika. Kao ministar obrane, spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH  pružit će svu moguću pomoć. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. HV će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti, za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama. To je redovna aktivnost, svaki dan su oni išli u taj kamp, ali svaka operacija nosi svoj rizik, a sada smo se nažalost u to i uvjerili. Informirat ćemo vas o razvoju situacije. Također, svi pripadnici kontingenta su dobili uputu da se jave svojim obiteljima kako bi ih uvjerili da su na sigurnom. Naše misli i molitve su uz naše vojnike i njihove obitelji’, zaključio je Krstičević.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom.

Izvor/Hina/Jutarnji list/Foto/MORH