Hrvatska treba profesionalne i hrabre novinare!

Hrvatska treba profesionalne i hrabre novinare!

Hrvatska politika i novinarstvo idu ukorak od svršetka Drugoga svjetskoga rata i komunističkoga obrazovanja novinara. Komunistički izum obrazovanja novinara je prof. dr. Marija Plenkovića koji je vješto artikulirao političke znanosti na kojima je osnovao novinarstvo. I tako je nastalo hrvatsko suvremeno novinarstvo. Slijedio je direktive „beogradskih i komunistički medijskih faraona“ koji su organizirali novinarske škole. Valja mu zahvaliti jer je to podigao na višu razinu, ali ideologiju nije napustio. Nažalost, njezina novinarska nit ostaje i danas u službi politike, posebno kad su u pitanju državni mediji ili oni koji služe politikantstvu, a što uočava svaki razumni građanin.

Valja napomenuti da je Josip Grbelja objavio knjigu o novinarima koji su bili u Hrvatskoj 1945. Godine. Od 335 novinara, 40 novinara je ubijeno, dvojicu su ubile ustaše ostalo partizani, 102 novinara dobila su zabranu novinarskog rada, 110 ih je pobjeglo vani, 27 su ostali novinari, od čega neki fotografi i 60 ih je promijenilo profesiju. Ta praksa se i danas nastavlja, postoje režimski novinari koji su nastali na Političkim znanostima, a iste proizvode i Hrvatski studiji!?

To je osnovni razlog zašto Hrvatska nema slobodnih novinara i za što upozoravaju brojne svjetske institucije na nedostatak slobode medija u Hrvatskoj.

Strah profesora od napredovanja, strah novinara od gubitka posla, strah „da ih ne proguta mrak“!

Poruka je da je novinarstvo posao samo za hrabre, profesionalne i dosljedne ljude!

Autor/Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI