Stranka Slobodna Hrvatska kazneno prijavila Martinu Dalić (HDZ) zbog Agrokora

Stranka Slobodna Hrvatska kazneno prijavila Martinu Dalić (HDZ) zbog Agrokora

Stranka Slobodna Hrvatska priopćila je u srijedu da je protiv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić podnijela kaznenu prijavu, u kojoj ju optužuju da je zlouporabila položaj i ovlasti, trgovala utjecajem te zlouporabila povlaštene informacije pri izradi tzv. lex Agrokora i na taj način svojim prijateljima i partnerima omogućila nezakonitu zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna.

“Smatramo da pored nedvojbene političke odgovornosti ministrice Martine Dalić, koja se očituje u skandaloznom pristupu rješavanju najvažnijih državnih pitanja, a kojim je omogućila svojim prijateljima i partnerima zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna, postoji i kaznena odgovornost zbog povreda odredbi Kaznenog zakona”, ističu iz Slobodne Hrvatske.

Kažu kako kaznenu prijavu podnose kako bi ubrzali rad DORH-a na ovom predmetu te osigurali uvid javnosti u postupke koje će nadležno državno odvjetništvo poduzimati u konkretnom predmetu.

Osnovanost sumnje da je Dalić počinila kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i zlouporabe povlaštenih informacija vide u današnjem tekstu portala Index.hr, koji je objavio e-mail korespondenciju Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na izradi tzv. lex Agrokora.

U obrazloženju kaznene prijave, koju su podnijeli zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu, iz Slobodne Hrvatske navode kako je iz tog teksta i priloženih poruka elektroničke pošte vidljivo da je Dalić u dužem vremenskom periodu bila u komunikaciji s privatnim osobama kojima je neovlašteno otkrivala informacije do kojih je došla kao državni dužnosnik, odnosno potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Upozoravaju kako su se ti povjerljivi pravni i financijsko-poslovni podatci, uključujući i sadržaji razgovora članova Vlade s investitorima, bankarima i stranim diplomatima, odnosili na poslovanje Agrokora, razmjere dubioza u tom koncernu te potrebe izrade posebnog zakona, a nisu bili javno dostupni, naročito ne dioničarima ili vjerovnicima Agrokora.

“Raspolažući povlaštenim informacijama privatne osobe iskoristile su informacije pozicionirajući se i lobirajući za svoje privatne interese te poduzimajući i druge radnje prije, tijekom i nakon donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (poznatijem kao Lex Agrokor), a kojim radnjama su ostvarili veliku materijalnu korist”, tvrde u Slobodnoj Hrvatskoj.

Uskoku predlažu da poduzme sve zakonom predviđene radnje kako bi osumnjičena bila proglašen krivim i kažnjena po zakonu.

Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI