Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u radnom posjetu Sloveniji

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u radnom posjetu Sloveniji

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u radnom posjetu Republici Sloveniji na poziv slovenskog predsjednika Boruta Pahora koji je predsjednike susjednih država, povodom početka svog drugog mandata, pozvao na Brdo kod Kranja, gdje je za njih priredio svečani formalni ručak.

Pozivu se zbog privatnih razloga nije odazvao austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te zbog državnih obveza u domovini mađarski predsjednik Janos Ader.

Pred početak službenog ručka i razgovora o europskim pitanjima i međusobnoj suradnji na susretu u četiri oka sastali su se predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Pahor, a želju da dobrosusjedske i prijateljske odnose ne zasjene neka otvorena pitanja iznijeli su i u pozdravnim govorima pred početak ručka.

Pozdravljajući visoke goste, predsjednik Pahor je kazao kako se vanjska politika svake države gradi na dobrosusjedskim odnosima i suradnji, što je i primarni interes susjednih država i naroda. Zato je potrebno tražiti rješenja za sve probleme, a onda se i držati dogovora kad se do njih dođe, kazao je slovenski Predsjednik.
Probleme uzrokuju ljudi, ali su svi problemi rješivi, a u tom bi smislu primjer ljudima da se stvari mogu riješiti trebali davati političari, kazao je među ostalim predsjednik Pahor koji je istaknuo i “mediteransku dimenziju” današnjeg susreta, te je zahvalio gostima na dobrim željama.

Zahvaljujući Pahoru na gostoprimstvu i zaželjevši njemu osobno i njegovoj obitelji, te slovenskom narodu sve najbolje, hrvatska je Predsjednica kazala kako su sastanci poput današnjeg, iako neformalni, važni i kako je potrebno poticati dijalog.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako nijednog časa nije dvojila da će se odazvati pozivu predsjednika Pahora iako su je neki pitali hoće li to učiniti zbog medijske atmosfere stvorene oko otvorenog graničnog pitanja.

Istaknuti medijski naslovi i otvorena pitanja koja postoje ne bi trebali zasjeniti ukupnu suradnju i vrlo dobre odnose Slovenije i Hrvatske koje su susjedne i prijateljske države, te članice Europske unije i NATO saveza, istaknula je u svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović.

S otvorenim i prijateljskim dijalogom otvorena se pitanja mogu riješiti i ja vjerujem da su naše države za to više nego sposobne, poručila je Predsjednica na Brdu kod Kranja. Istaknula je i važnost koju Slovenija i Hrvatska kao članice Europske unije imaju u širem okruženju u sklopu Inicijative Brdo – Brijuni, gdje svojim primjerom pomažu susjedima u približavanju euroatlantskim integracijama, stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI