Hrvatska policija zaštitila EU granice od bandi krijumčara migrantima, Božinović ističe potrebu međunarodne suradnje

Hrvatska policija zaštitila EU granice od bandi krijumčara migrantima, Božinović ističe potrebu međunarodne suradnje

Europska unija (EU) suočena je s izazovom upravljanja priljevom migranata koji prelaze njezine granice, često uz pomoć krijumčara. Kao odgovor na ovaj problem, hrvatska policija odigrala je ključnu ulogu u zaštiti granica EU od bandi krijumčara migranata. Ove skupine krijumčarskih bandi se nalaze u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a većina krijumčara u tim skupinama su Afganistanci, stoga uloga hrvatske policije u borbi protiv krijumčarenja migranata preko granica EU je ključna.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je naglasio da je krijumčarenje migranata postalo vrsta organiziranog kriminala te da je ključno učinkovito se boriti protiv njega odaslavši jasnu poruku da hrvatska Vlada ne tolerira nezakonite radnje i da se zalaže za poštivanje zakona. Ti su napori već pokazali određene uspjehe, uz smanjenje ilegalnih prelazaka državne granice od 11 posto i smanjenje broja tražitelja azila od dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Božinović ističe činjenicu da se krijumčarenjem migranata često bave organizirane kriminalne mreže koje djeluju preko državnih granica.

Nedavna izjava Božinovića kojom negira umiješanost Hrvata u bande krijumčara migranata rasvjetljava demografiju ovih zločinačkih organizacija. Božinovićevo objašnjenje da je većina krijumčara migranata iz drugih zemalja ističe potrebu međunarodne suradnje u borbi protiv ove problematike. Napori Hrvatske u borbi protiv krijumčarenja migranata, uključujući pojačanu sigurnost granica i suradnju sa susjednim zemljama, pokazuju predanost rješavanju ovog hitnog problema.

“Unatoč naporima hrvatske policije, liberalni zagovornici ilegalnih prelazaka granice i ulaska u EU često vrlo uporno lažnim vijestima ugrožavaju nacionalnu sigurnost i, to izaziva zabrinutost u pogledu učinkovitosti policijskih napora u borbi protiv krijumčarenja migranata preko granica EU-a”

Ono što je činjenica, to je, da je Hrvatska policija vrlo učinkovita u sprječavanju i razbijanju krijumčarskih bandi i migranata od ilegalnog ulaska u zemlju i vrlo temeljita podvrgavanju propisanim procedurama. No, nažalost zagovornici ilegalnog prelaska granice i ulaska u EU često objavljuju informacije o navodnom nezakonitom ponašanju hrvatske policije prema migrantima. Unatoč ovim optužbama, odvraćanje ilegalnih migranata i bandi krijumčara na vanjskoj granici EU pokazalo se učinkovitim za sigurnost ne samo hrvatskih građana već i cijele Europe. Ne zaboravimo, da ilegalni migranti često lažno optužuju policijske službenike za nasilje kako bi im one takozvane udruge za ljudska prava pomogli u novom pokušaju ulaska i nastavka putovanja prema zemljama odredišta. Krijumčarenje migranata u fokusu je Hrvatske, a deportacije su standardna operativna procedura hrvatske granične policije i učinkovite su u borbi protiv bandi i krijumčarenja ilegalnih migranata preko granica EU.

No, valja napomenuti da hrvatska policija nije uključena u nasilno odvraćanje, već svim silama spriječava bande krijumčara ilegalnih migranata i to nam sugerira da policija daje sve od sebe kako bi granice Europe bile sigurne.

Božinović je također naveo da je borba protiv krijumčarenja migranata ključna za osiguranje sigurnosti Europske unije te da je legalno kretanje migranata neophodno kako bi se riješio nedostatak radne snage u EU. Zauzimajući uravnotežen pristup migracijama, dodao je, da hrvatska vlada prepoznaje važnost rješavanja temeljnih uzroka migracija. Kako se globalna izbjeglička kriza nastavlja, važno je da zemlje rade zajedno kako bi spriječile iskorištavanje ranjivih pojedinaca od strane kriminalnih organizacija.

Teks i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI