Hrvatska policija uhitila 17 krijumčara u sklopu akcije Europola, ova operacija služi kao podsjetnik da je međunarodna suradnja ključna u borbi protiv organiziranog kriminala

Hrvatska policija uhitila 17 krijumčara u sklopu akcije Europola, ova operacija služi kao podsjetnik da je međunarodna suradnja ključna u borbi protiv organiziranog kriminala

Hrvatska policija uhitila je 17 krijumčara u sklopu koordinirane akcije u jugoistočnoj Europi u kojoj je sudjelovalo 26 zemalja uz potporu Europola, Eurojusta, Frontexa i Europskog centra za borbu protiv krijumčarenja migranata. Uhićenja su se odvijala na raznim lokacijama diljem Hrvatske, a krijumčari su se bavili preprodajom droge, oružja i ljudi.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je novinarima u Hrvatskom saboru da je hrvatska policija sudjelovanjem u Europskim akcijskim danima postigla rezultate, te da se etablirala na međunarodnoj razini. “Imali su rezultate u suzbijanju organiziranog i teškog kriminala, uhićeno je 17 krijumčara i 30 osoba te je pronađena jedna puška na području četiri policijske uprave”, istaknuo je Milina.

Operacija Europola uključivala je opsežne koordinirane operativne aktivnosti, pri čemu je svaka zemlja pridonijela svojom stručnošću i resursima. Španjolska policija koordinirala je operativne aktivnosti, dok je Europol omogućio razmjenu operativnih informacija između uključenih strana. Zajednička akcija uključivala je angažiranje mobilnih operativnih timova sastavljenih od policijskih službenika iz različitih rodova policije. Službenici iz 26 zemalja provjerili su gotovo 290.000 subjekata, što je dovelo do uhićenja više od 550 ljudi uključenih u aktivnosti krijumčarenja.

Očekuje se da će operacija Europola imati značajan utjecaj na aktivnosti krijumčarenja u Hrvatskoj i široj regiji jugoistočne Europe. Razbijanjem kriminalnih mreža i hvatanjem krijumčara, operacija je poslala jasnu poruku da se takve aktivnosti neće tolerirati. Uhićenja izvršena tijekom operacije također će pružiti vrijedne obavještajne podatke agencijama za provođenje zakona, omogućujući im daljnju istragu i razbijanje kriminalnih mreža uključenih u aktivnosti krijumčarenja. Ova operacija služi kao podsjetnik da je međunarodna suradnja ključna u borbi protiv organiziranog kriminala i da takvi napori mogu dati značajne rezultate u ometanju kriminalnih aktivnosti.

Nadamo se da će se takve akcije nastaviti provoditi iu budućnosti kako bi se održao red i mir te spriječile kriminalne aktivnosti u Hrvatskoj i šire.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI