Hrvatska policija preuzela predsjedavanje nad ENFAST mrežom

Hrvatska policija preuzela predsjedavanje nad ENFAST mrežom

Hrvatski MUP preuzeo je predsjedavanje nad europskom mrežom ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams) koja okuplja operativne eksperte 28 zemalja članica EU, trećih zemalja i partnerskih agencija kao što su Europol, Interpol i US Marshal Service, koji se bave traganjem, lociranjem i uhićenjem najtraženijih bjegunaca.

Mreža je ustanovljena 2010. na prijedlog belgijske policije, koja je do 2015. vodila predsjedavanje. Od 2015. do 2016. predsjedavanje je vodila njemačka policija , a 2017. i 2018. nizozemska policija.

“Temeljem dosadašnjih izvrsnih rezultata i aktivnog sudjelovanja u radu ENFAST grupe i rezultatima međunarodne operativne suradnje, razmjene informacija, lociranja i uhićenja najtraženijih bjegunaca, predsjedavanje je ponuđeno policiji Republike Hrvatske za vremenski period 2019. i 2020. godine”, izvijestio je MUP u ponedjeljak.

ENFAST financira Europska komisija i jedna je od njenih prioritetnih ekspertnih mreža za vođenje operativne politike, unaprjeđenja rada i treniranja policijskih službenika koji se bave ciljanim traganjem za bjeguncima, novim tehničkim, taktičkim i metodološkim načinima lociranja, tehničkim novitetima koji pomažu u lociranju i uhićenju najtraženijih bjegunaca, globalnim prijetnjama koje se pojavljuju i mogućnostima borbe sa novim pojavnim oblicima.

“Sastavljen je od FAST (Fugitive Active Search Teams) jedinica iz cijele Europe. Eksperti koji neposredno ciljano tragaju za najtraženijim bjeguncima, razmjenjuju informacije i obavijesti te aktivno surađuju u provođenju složenih predmeta. Suradnja je vrlo uspješna, a u posljednjih osam godina rezultati lociranja i uhićenja su u porastu kao i proširenje s novim zemljama članicama”, ističu u MUP-u. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI