Hrvatska obilježava 27 godina od Vojno-redarstvene akcije ”Bljesak”

Hrvatska obilježava 27 godina od Vojno-redarstvene akcije ”Bljesak”

Hrvatska obilježava 27 obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak”, u kojoj su hrvatski branitelji 1. svibnja 1995. oslobodili dijelove zapadne Slavonije koji su četiri godine bili okupirani.

U Okučanima državni vrh nazočit će otkrivanju spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u akciji u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

Operacija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7.200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

“Bljesak” je prethodio operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

Foto: PRESS MHB

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI