Hrvatska kakvu trebamo – energetska budućnost Hrvatske

Hrvatska kakvu trebamo – energetska budućnost Hrvatske

Potrebna je žurnost u izradi energetske strategije kako bi Hrvatska u što većoj mjeri sudjelovala u europskoj energetskoj tranziciji i kako bi od toga procesa njezini građani i gospodarstvo imali što više koristi, kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

U Europi se odvija velika tranzicija prema niskougljičnoj energetici, ocijenila je Predsjednica na četvrtoj u nizu konferenciji Večernjeg lista iz ciklusa “Hrvatska kakvu trebamo” posvećenoj energetici.

Tu tranziciju Hrvatska po njezinom mišljenju treba što je više moguće iskoristiti za angažman domaćeg gospodarstva i na korist građana.

U tom smislu, pozvala je na veće iskorištavanje domaćih zaliha ugljikovodika, ali i obnovljivih izvora energije. Za to su, kako je kazala, potrebni novi strateški energetski dokumenti, koji bi trebali biti usklađeni s energetskom politikom Europske unije, koja ima tri cilja: sigurnost, konkurentnost i održivost.

Pozdravila je planove za donošenje nove energetske strategije, ali i pozvala na žurnost u njezinoj izradi, zbog interesa građana i gospodarstva.


Zauzela se i za ubrzanje izgradnje LNG terminala na Krku, kazavši kako je to jedan od projekata koji će pridonijeti hrvatskoj energetskoj neovisnosti. Upozorila je da je poljski LNG terminal na Baltičkom moru izgrađen, dok naš još uvijek čeka, iako ima potporu Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednica je istaknula i potrebu izgradnje novih energetskih objekata, ocijenivši da bez njih nema održivog razvoja. No, događa se, kazala je, da nitko te objekte ne želi u svojoj blizini. Protivljenje svim velikim energetskim ulagačkim projektima koji se spominju u posljednjih nekoliko godina po njezinom mišljenju ne šalje dobru poruku o ulagačkoj klimi u Hrvatskoj

Istaknula je i veliku važnost energetike kao bitne sastavnice nacionalne sigurnosti.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI