Hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak se zauzela za pomoć kulturnom sektoru zbog pandemije

Hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak se zauzela za pomoć kulturnom sektoru zbog pandemije

Sektor kulturne i kreativne industrije jedan je od najpogođenijih pandemijom koronavirusa i treba mu pomoći, kazala je jučer hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak na virtualnoj konferenciji o toj temi.

Situacija u kulturnoj i kreativnoj industriji, koja osigurava približno 7,8 milijuna radnih mjesta i čini 4 posto europskog BDP-a, bila je tema virtualne konferencije u organizaciji Grupe prijateljstva kulturnih stvaratelja Europskog parlamenta (CCFG), čija je članica i hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak.

Na konferenciji je sudjelovala i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

S obzirom na to da sektor kulturne i kreativne industrije spada među najpogođenije krizom uzrokovanom covidom-19, Glavak je istaknula da je od iznimne važnosti pronaći rješenja i koristiti instrumente kojima će se dodatno podržati taj sektor i pomoći mu u oporavku, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

“Europski parlament snažno je podržao sektor kulturne i kreativne industrije u svojoj Rezoluciji o kulturnom oporavku Europe, zalažući se da tom sektoru bude namijenjeno 2 posto Mehanizma za oporavak i otpornost”, naglasila je Glavak.

Podsjetila je da je Grupa prijateljstva kulturnih stvaratelja predstavila deklaraciju o novom Višegodišnjem financijskom okviru u kojoj je još jednom naglašena važnost kulturnog i kreativnog sektora te zatražen veći proračun.

“Program Kreativna Europa ključan za sljedeće sedmogodišnje razdoblje povećan je za 600 milijuna eura i sada iznosi 2,2 milijarde eura. Sada se moramo usredotočiti na budućnost. Plan oporavka uključuje kulturu i aktivirat će cijeli sektor oživljavanjem gospodarskih aktivnosti”, kazala je Glavak, poručivši da će svojim radom u CCFG-u nastaviti inzistirati na daljnjem poboljšanju i pozitivnim promjenama za kulturnu i kreativnu industriju.

Povjerenica Mariya Gabriel govorila je o sredstvima koja je Europska unija u svojim programima namijenila sektoru kulturne i kreativne industrije, kojima će ojačati konkurentnost i pružiti im dodatnu potporu.

“Kultura je središte našega života. Uz programe Kreativna Europa, Horizon Europe, Erasmus+, kultura može biti uključena u instrumente ReactEU, InvestEU, Digitalnu Europu i kohezijske fondove. Kriza je pokazala da trebamo ponovno razmisliti o našoj interakciji sa sektorom i poduprijeti ga na inovativne načine”, zaključila je Gabriel. (Hina)

Foto: Izvor/ web/ Sunčana Glavak.eu

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI