HRABROST JE VRLINA! Zelenski će se obratiti Amerikancima dok Rusija jača bombardiranje

HRABROST JE VRLINA! Zelenski će se obratiti Amerikancima dok Rusija jača bombardiranje

Rijetko je u modernim vremenima politički vođa tako hrabro upario svoj trenutak. No, opipljiva nota očaja sada je utkana u inspirativnu retoriku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dok se zalaže za izravniju intervenciju Zapada kako bi se spasila Ukrajina dok trupe nemilosrdnog ruskog predsjednika Vladimira Putina uništavaju gradove i bombardiraju civile.

Nemilosrdna medijska kampanja Zelenskog i hrabrost da je ostao u Kijevu kako bi se borio uz svoj narod potaknuli su svjetske demokracije da u zemlju unesu protuzračno i protutenkovsko oružje i da slomi rusko gospodarstvo u daleko snažnijoj reakciji nego što se očekivalo. Ali njegovi pozivi za više pomoći, za koje se očekuje da će dominirati njegovim obraćanjem američkom Kongresu i američkom narodu u srijedu, također će razotkriti ukrajinsku tragediju koja se razvija.

Mjere za koje ratnički predsjednik kaže da njegova zemlja treba da preživi – poput zona zabranjenih letova koje provodi NATO i mlažnjaka iz sovjetskog doba iz država bivšeg Varšavskog pakta koje su sada dio Zapada – Bidenova administracija vidi kao korak predaleko jer bi se mogli suprotstaviti Moskvi i uvući SAD u opasnu eskalaciju sa svojim nuklearnim suparnikom.

Ukrajinski predsjednik ponudio je mogući pregled svog zahtjeva – i sve većeg bijesa – u obraćanju kanadskom parlamentu u utorak, svoju posljednju stanicu u virtualnom obilasku nacionalnih zakonodavnih tijela koja naglašava njegovu vještinu pritiska na zapadne čelnike.

“Možete li zamisliti kada nazovete svoje prijatelje, svoju prijateljsku naciju, i pitate: ‘Molim vas zatvorite nebo, zatvorite zračni prostor. Molim vas, prestanite s bombardiranjem. Koliko još krstarećih projektila mora pasti na naše gradove dok se to ne dogodi?” ‘ A oni zauzvrat izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog situacije”, rekao je.

Srceparajući svakodnevni pozivi Zelenskog, uz užasne slike civilnih žrtava, onemogućuju ignoriranje muke Ukrajine i njezinog naroda. Ako se dogodi najgore i on na kraju bude ubijen – kao što je iskreno priznao da je to realna mogućnost – i Ukrajina padne, obraćanja poput onog američkim zastupnicima stajat će kao optužnica za Putinovo barbarstvo i globalni sustav koji nije bio u stanju da to zaustavi.

Čak i s obzirom da je Biden spreman objaviti dodatnih 800 milijuna dolara sigurnosne pomoći, uključujući protutenkovske projektile, nakon govora Zelenskog, možda postoji granica za ono što se može postići pozivima ukrajinskog predsjednika. Kako je izvijestio Kevin Liptak iz CNN-a, Biden nije popustio u svom protivljenju zoni zabranjenog leta.

Vanjska savjest Zapada

Zelenski je već gurnuo zapadne čelnike dalje u sukob koji je promijenio oblik Europe nakon Hladnog rata nego što su možda mislili da su spremni otići. Njegov izlog osobne hrabrosti stavio je ljudsko lice na sukob i napravio kontrast s Putinovim bezobzirnim autoritarizmom.

Sa svojim glumačkim talentom, Zelenski točno zna kako komunicirati s građanima zapadnih nacija čije vođe pokušava pomaknuti. Poigrava se osjećajem stranih naroda o vlastitoj veličini i samo po dobi evocirajući povijest i nacionalnu mitologiju.

Obraćajući se britanskom Donjem domu, na primjer, Zelenski je povukao analogije s ratnim premijerom Winstonom Churchillom i usamljenim stavom zemlje protiv nacističke tiranije 1940. “Borit ćemo se u šumama, na obalama, na ulicama”, rekao je, ponavljajući poznati Churchillov govor u kojem je veliki državnik također apelirao na pomoć iz “Novog svijeta” – Amerike – baš kao što Zelenski čini sada.

Također je posudio ključnu Shakespeareovu rečenicu “Biti ili ne biti” – meditaciju o prirodi postojanja i smrti – kako bi ustvrdio da je Ukrajina izabrala život i suverenitet ili “biti”.

“Molimo vas da učinite ono što treba učiniti i ono što je propisano veličinom vaše zemlje”, poručio je Zelenski britanskim članovima parlamenta.

U svom govoru u kanadskom parlamentu u utorak, Zelenski je očito izvršio izravni osobni pritisak na premijera Justina Trudeaua, oca male djece koji je jedan od čelnika NATO-a koji bi morali potpisati veću potporu.

“Zamislite da u 4 ujutro svatko od vas počne čuti eksplozije bombi”, rekao je Zelenski. “Jake eksplozije. Justine, možeš li zamisliti da čuješ – ti, tvoja djeca, čujete sve ove teške eksplozije: bombardiranje (z)zračne luke, bombardiranje zračne luke Ottawa, desetke drugih gradova vaše divne zemlje. Možete li to zamisliti?”

Zelenski je također pokazao savršeni političarski njuh za stvaranje složenog ili dalekog pitanja povezanog s lokalnom publikom. Zamolio je Kanađane da zamisle kako bi bilo da je Vancouver pod opsadom ili da je bombardiran Torontov CN Tower. “Svakim gradom kroz koji marširaju, skidaju ukrajinske zastave. Možete li zamisliti da netko skida vaše kanadske zastave u Montrealu i drugim kanadskim gradovima?”, rekao je.

Zelenski će sigurno prilagoditi tu poruku američkoj publici u srijedu. S obzirom na njegovu sposobnost s povijesnom aluzijom, ne bi bilo iznenađenje čuti ga kako spominje velike ratne predsjednike i borce za slobodu poput Franklina Roosevelta ili Abrahama Lincolna ili američku vlastitu oslobodilačku borbu protiv superiorne vojne sile. Njegov govor također će zasigurno povećati unutarnji politički pritisak na Bidena da učini više na podršci Ukrajini i kazni Rusiju. CNN-ovi MJ Lee i Lauren Fox izvijestili su u utorak da neki čelnici Kongresa gube strpljenje zbog nespremnosti administracije da se približi zahtjevima Zelenskog.

“Sve što je Kongres tražio da učini, administracija je prvotno rekla ne. A kasnije, kažu da nakon što naši saveznici to učine”, rekao je senator Jim Risch, najviši republikanac u Senatskom odboru za vanjske poslove. “Sporo je. Mučno je.”

No, čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell ponovio je u utorak protivljenje zoni zabrane letova koja bi mogla dovesti američke i ruske pilote u izravne sukobe oko Ukrajine. “On (Zelenski) već zna da se SAD neće izravno angažirati u Ukrajini”, rekao je republikanac iz Kentuckyja, iako je izrazio podršku pomoći Kijevu da dobije stare zrakoplove iz sovjetske ere.

Njegovi komentari odražavaju raspoloženje u Kongresu koje će Zelenski sigurno učvrstiti u srijedu. Ukrajina će dobiti veću potporu, ali neće moći izbjeći geopolitičku i nuklearnu zagonetku koja sprječava Zapad da se bezrezervno posveti njezinoj obrani.

Okrutna prekretnica

Obraćanje Zelenskog dolazi na okrutnoj prekretnici sukoba, a njegovo odbijanje da napusti svoju zemlju dovodi ga u ozbiljnu opasnost jer Rusija pojačava napad na Kijev i očito priprema opsadu grada.

Sporo napredovanje Rusije evoluiralo je u ubojiti rat iscrpljivanja dok njezine snage bombardiraju civilne rezidencije. U obalnom gradu Mariupolju, koji bi mogao ponuditi katastrofalan pregled onoga što čeka Kijev, tisuće civila zarobljene su bez topline i s oskudnom vodom i hranom u nedokučivom činu ruske okrutnosti.

Pomahnitala međunarodna diplomatska nastojanja u međuvremenu su malo napredovala. Niti su dani razgovora između ruskih i ukrajinskih dužnosnika o prekidu vatre. Postoje svi znakovi da je Putin, unatoč tome što je svoju naciju učinio političkim, kulturnim i ekonomskim parijem, odlučan pokoriti Ukrajinu kako bi postigao svoj cilj da se nikada ne pridruži Zapadu.

Kao mogući pokazivanje fleksibilnosti po tom pitanju, Zelenski je u virtualnom obraćanju u utorak Zajedničkim ekspedicijskim snagama pod vodstvom Ujedinjenog Kraljevstva rekao da se mora “priznati” da se njegova zemlja ne može pridružiti NATO-u. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je CNN-ovom Wolfu Blitzeru da je mogući ustupak jednom od ključnih zahtjeva Moskve “odraz stvarnosti”.

Ali nije bilo odmah znakova da je Putin, koji je odbio pregovore o prekidu vatre, raspoložen da pokaže milost.

Analiza Stephena Collinsona, CNN/ Foto: EPA (office of Ukrainian President Volodymyr Zelensky)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI