Prognani Zrinjani i hodočasnici obilježili 75 godina od razaranje Zrina

Prognani Zrinjani i hodočasnici obilježili 75 godina od razaranje Zrina

Sedamdeset i peta obljetnica stradanja stanovnika Zrina obilježena je u subotu u tome povijesnom hvatskom mjestu, program je počeo molitvom ispred križa podno Starog grada Zrina, te mimohodom do mjesta srušene župne crkve Našašća sv. Križa koju su 1943. srušili partizani, priopćeno je večeras iz Sisačke biskupije.

Na obilježavanju se okupila više od tisuću hodočasnika iz cijele Hrvatske, najviše prognanih Zrinjana i njihovih potomaka, a nazočili su i izaslanik predsjednice Republike general Mile Ćuk, ministar državne imovine Goran Marić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te članovi Hrvatskog generalskog zbora.

Zrin: Obilježavanje 75. obljetnice stradanja Zrinjana u 2. svjetskom ratu 08.09.2018., Zrin – 75. obljetnicu stradanja Zrinjana u 2. svjetskom ratu obiljezena je tradicionalnom procesijom od spomen kriza do mjesta stare zupne crkve Nasasca sv. Kiza. Misno slavlje predvodio je krcki biskup Ivica Petanjek u zajednistvu sa sisackim biskupom Vladom Kosicem koji je blagoslovio gradiliste nove crkve.
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL


Misno slavlje na mjestu srušene crkve predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom Biskupije i ravnateljem Zaklade za obnovu crkve u Zrinu mons. Markom Cvitkušićem, mons. Jurjom Bateljom, domaćim župnikom Stjepanom Filipcem i petnaestak svećenika, a tom prigodom blagoslovljeno je i gradilište spomen crkve Našašća sv. Križa.

Okupljene je pozdravio je biskup Košić podsjetivši na slavnu i mučeničku povijest ovoga mjesta. Također je zahvalio Vladi RH na ostvarenoj odluci da sagrade cestu do Zrina.

„U toj odluci i ostvarenju te odluke čitam želju da se Zrin opet vrednuje kako mu i priliči, da on postane ponovno simbol našega naroda, koji je u svojoj domovini bio ubijan, protjerivan, kojemu su u vlastitoj domovini rušili kuće, crkve, škole, kojemu su zabranjivali ne samo da posjeti svoje ruševine nego i da oplakuje svoje mrtve“, rekao je biskup Košić.

Uz temelje srušene crkve gradit će se spomen-crkva Našašća Sv. Križa

Izrazivši nadu da će se konačno ispraviti i velika nepravda i da će se Zrinjanima vratiti njihova oteta imovina biskup Košić je sve pozvao i na zajedništvo u gradnji spomen crkve.

„Mi u ime te nade kao Biskupija konačno nakon više godina teške borbe, počinjemo graditi spomen-crkvu Našašća Sv. Križa ovdje, uz temelje srušene crkve. Želimo u njezinu kriptu položiti zemne ostatke pronađenih kostiju pobijenih i umrlih Zrinjana. Želimo na portalu te crkve urezati imena 291 ubijenog Zrinjana u Drugom svjetskom ratu i poraću. Da se ne zaboravi“, poručio je sisački biskup.

Krčki biskup Petanjek, u propovijedi o blagdanu Male Gospe naglasio je kako danas slavimo početak života one koja će cijelom svijetu roditi Isusa Krista, Sina Božjega i začetnika svakog života. „U Mariji se dogodila sretna sinteza, sretan spoj, Božjeg izabranja i njezinog odaziva i suradnje, da uistinu posveti sebe i cijelo svoje biće odgoji i urediti tako da postane dostojno svetohranište, dostojno prebivalište Sinu Božjemu”, dodao je.

Također je istaknuo ako Zrin za svakog Zrinjanina ima posebno značenje, jer je na ovom mjestu stoljećima bila župna crkva Našašća svetog Križa. Podsjetio je kako Zrinjani i njihovi potomci dolaze u Zrin o blagdanu rođenja Blažene Djevice Marije, jer su na današnji dan prije 75 godina, 8. rujna 1943., zadnji puta zvona zvonila, zadnji puta su Zrinjani išli u procesiji i zajednički se Bogu molili.

Zrin: Obilježavanje 75. obljetnice stradanja Zrinjana u 2. svjetskom ratu 08.09.2018., Zrin – 75. obljetnicu stradanja Zrinjana u 2. svjetskom ratu obiljezena je tradicionalnom procesijom od spomen kriza do mjesta stare zupne crkve Nasasca sv. Kiza. Misno slavlje predvodio je krcki biskup Ivica Petanjek u zajednistvu sa sisackim biskupom Vladom Kosicem koji je blagoslovio gradiliste nove crkve.
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL


Istaknuvši svoju radost što se konačno nadziru obrisi temelja nove spomen crkve, biskup Petanjek je rekao kako su “ovdje prije 75 godina smišljeno i planski, partizani, pod znanjem i odobrenju Vrhovnog Štaba NOB-a, sustavno uništili sve obitelji ovog mjesta zato što su bili Hrvati i katolici, u Hrvatskoj”.

“Sve to planski i sračunato, tako da se cjelokupna imovina opljačka i konfiscira do dana današnjega, da se mjesto zapali, da se žene i djeca protjeraju i da im se do danas ne omogući povratak”, rekao je biskup Petanjek, dodavši: “Mi se već 75 godinama pitamo – znamo da su nas partizani pobili, opljačkali, raselili, … jer imamo njihove dokumente koji o njima svjedoče kao zločincima, koji nikada nisu i neće odgovarati za svoje zločine, ali se pitamo – ‘Po čijem to diktatu danas, 75 godina nakon učinjena zločina nema tog zakona i tog Sabora u Hrvatskoj koji želi i hoće nepravdu ispraviti’? U koju to državu trebamo otići i tko bi to kome i od koga trebao reći: Ispravite nepravdu“, poručio je u propovijedi, biskup Petanjak.

Nakon mise održana je i komemoracija žrtvama Zrina te prigodan kulturno-umjetnički program, navodi se u priopćenju Sisačke biskupije. (Hina)

Foto/Nikola Cutuk/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI