Hitna potreba za rješavanjem klimatskih promjena! Plenković: Sada je vrijeme za akciju i moramo dati prioritet zdravlju našeg planeta i dobrobiti svih njegovih stanovnika

Hitna potreba za rješavanjem klimatskih promjena! Plenković: Sada je vrijeme za akciju i moramo dati prioritet zdravlju našeg planeta i dobrobiti svih njegovih stanovnika

Ozbiljnost i hitnost pitanja klimatskih promjena ne može se precijeniti. Najnoviji znanstveni podaci pokazuju da temperatura Zemlje raste alarmantnom brzinom, a očekuje se da će se taj trend nastaviti ukoliko se ne poduzmu značajne mjere. Posljedice nedjelovanja su strašne, s mogućim utjecajem na sigurnost hrane, vodne resurse i javno zdravlje. Premijer Plenković, govoreći na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, istaknuo je potrebu hitne akcije za rješavanje ove globalne krize. Ozbiljnost i hitnost problema zahtijevaju koordinirani globalni odgovor kako bi se ublažili najgori učinci klimatskih promjena.

Potreba za globalnom suradnjom i djelovanjem najvažnija je u rješavanju klimatskih promjena. Pitanje klimatskih promjena je globalno i zahtijeva koordinirane napore svih nacija da se njime učinkovito pozabave. Pariški sporazum, koji je potpisalo više od 190 zemalja, ključni je korak prema globalnoj suradnji na klimatskim promjenama. Međutim, potrebno je više aktivnosti kako bi se postigli ciljevi navedeni u sporazumu. Prijelaz na niskougljično gospodarstvo zahtijeva značajna ulaganja u obnovljivu energiju, istraživanje i razvoj te infrastrukturu. Privatni sektor također ima ključnu ulogu u pokretanju inovacija i smanjenju emisija. Radeći zajedno, države mogu ubrzati prijelaz na održivu budućnost.

Potencijalne posljedice nedjelovanja u pogledu klimatskih promjena ozbiljne su i dalekosežne. Porast razine mora, ekstremne vremenske prilike i gubitak bioraznolikosti samo su neke od mogućih posljedica nedjelovanja. Te utjecaje neće osjetiti samo buduće generacije, već i sadašnje. Proizvodnja i korištenje fosilnih goriva glavni su pokretači klimatskih promjena. Neuspjeh u prijelazu na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika rezultirat će nepopravljivom štetom za planet i njegove stanovnike.

“Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći su izazov za čovječanstvo”, rekao je hrvatski premijer na klimatskoj konferenciji COP28 koja se održava u Dubaiju.

Izjava premijera Plenkovića da su klimatske promjene najveći izazov za čovječanstvo nije pretjerivanje. Ozbiljnost i hitnost problema zahtijeva hitnu i koordiniranu globalnu akciju. Neuspjeh u rješavanju problema klimatskih promjena mogao bi imati katastrofalne posljedice za naš planet i buduće generacije. Imperativ je da ovo pitanje shvatimo ozbiljno i zajedno radimo na ublažavanju njegovih učinaka. Sada je vrijeme za akciju i moramo dati prioritet zdravlju našeg planeta i dobrobiti svih njegovih stanovnika.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI