Heroj koji je branio Vukovar u Domovinskom ratu! Ante Deur, ime je kojeg se građani Hrvatske sjećaju s neizmjernim ponosom

Heroj koji je branio Vukovar u Domovinskom ratu! Ante Deur, ime je kojeg se građani Hrvatske sjećaju s neizmjernim ponosom

Ante Deur ime je kojeg se građani Hrvatske sjećaju s neizmjernim ponosom. To je zato što je Deur bio branitelj Vukovara tijekom Domovinskog rata i odigrao vitalnu ulogu u bitci.

Priča o Anti Deuru svjedočanstvo je o hrabrosti i požrtvovnosti onih koji su branili Vukovar tijekom Domovinskog rata. Njegovo sudjelovanje u bitci za Vukovar i herojska obrana grada učinili su ga cijenjenom osobom u hrvatskom narodu.

Ante Deur je s još 41 pripadnikom specijalnih postrojbi u Vukovar stigao 7. kolovoza, a u noći sa 17. na 18. studenoga s još petoricom branitelja krenuo je u proboj prema Vinkovcima, koji će trajati šest dana. Taj put preživjela su samo dvojica. Ono što je proživio u tih šest dana, od 18. do 23. 11. 1991. godine, od Borova do Bogdanovaca i Nuštra pravi je pakao i na njega se sigurno odnosi misao “ako umrem pošaljite me u raj, u paklu sam već bio“. “Predat se nismo ni mogli ni htjeli, a strahovali smo jedino od ranjavanja. Bili smo odsječeni od grada i znali da do bolnice ne možemo. Ako nas već pogode priželjkivali smo da bude kraj, s tim smo bili pomireni. Ranjavanje je značilo zarobljavanje i mučenje, a to smo u našim glavama smatrali nepodnošljivim”, pričao je tada za medije Ante Deur.

Saborski zastupnik HDZ-a Deur bio je hrabar i herojski branitelj Vukovara tijekom Domovinskog rata. Njegova hrabrost i predanost cilju nadahnula je mnoge i učinila ga simbolom otpora protiv napadačkih srpskih snaga. Vukovar se za Deura smatra herojskim mjestom, s obzirom na to da je u njemu zaustavljen srpski neprijatelj i stvorena hrvatska država. Deur je također bio Babićev suborac na mnogim hrvatskim ratištima, što dodatno naglašava njegovu ulogu u obrani domovine. Bivši Kolindin savjetnik služi kao podsjetnik na hrabrost i otpornost onih koji brane svoje domove i zemlje tijekom sukoba, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati buduće generacije.

Ante Deur jedan je od hrvatskih vojnih veterana koji bi o Domovinskom ratu mogao govoriti danima. Prošao je gotovo sva hrvatska bojišta, od Slavonije do Dalmacije, sudjelovao je na bojištima u Hercegovini i bosanskoj Posavini, gdje je bio aktivni sudionik u mnogim uspješnim akcijama kao pripadnik specijalnih postrojbi. I svaka od tih akcija na njemu je ostavila dubok trag. Ipak, niti jedna ga nije toliko pogodila kao ona u obrani herojskog grada Vukovara.

Sve u svemu, hrabra nastojanja i doprinos Ante Deura obrani Vukovara narod Hrvatske će uvijek pamtiti i poštovati.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Foto: Screenshot/ Ilustracija/ Totalno HR

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI