Hercegovina -Veljački prirodni biser “slapovi Koćuše”

Hercegovina -Veljački prirodni biser “slapovi Koćuše”

Slapovi Koćuše nalaze se u selu Veljaci u općini Ljubuški nedaleko od mjesta Vitine i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Koćuša se nalazi na rijeci Mlade koja nizvodno od slapa mijenja ime u Trebižat. Ljepota ovog vodopada i obližnjeg krajolika neće vas ostaviti ravnodušnim.

Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene, tzv. sedra koje se taloži godinama te ovu prirodnu oazu čini još atraktivnijom.

Na izuzetno visokim hercegovačkim temperaturama obale oko slapa Koćuša tijekom ljetnih mjeseci su omiljeno sastajalište lokalnih stanovnika, ali i turista. Ovo mjesto jedno je od najpoznatijih kupališta rijeke Trebižat, a od ove godine uz prekrasan vodopad može se uživati i u bogatoj ponudi Prirodnog vodenog parka Koćuša.

Visina slapa je pet, a dužina 50 metara. U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi koji su godinama krasili ovo mjesto. Zbog jedinstvenog spoja prirode i lokalnog rada ovdje će veliki broj turista moći uživati tijekom cijele godine.

Ne treba niti sumnjati da će i ove godine u vrućim ljetnim danima mnogi mladi ponovno okupirati plaže i obale omiljenog kupališta.

Veljaci se prvi put kao selo spominju 26. travnja 1395. u povelji kralja Stjepana Dabiše u kojoj on između ostaloga kćeri Stani daruje naše selo gospodsko u Humskoj zemlji po imenu Velijake.
Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI