Hercegovački franjevci koje su likvidirali komunisti spašavali Židove u Drugom svjetskom ratu

Hercegovački franjevci koje su likvidirali komunisti spašavali Židove u Drugom svjetskom ratu

Nekoliko hercegovačkih franjevaca koje su pripadnici jugoslavenskih komunističkih postrojbi i OZNA-e pobili 1945. u Širokom Brijegu i Mostaru su tijekom Drug svjetskog rata pomagali u spašavanju Židova čime dodatno zaslužuju poštovanje i proglašenje blaženim, ali i pravednicima među narodima, rečeno je u četvrtak u Širokom Brijegu na obilježavanju 74. godišnjica likvidacije širokobrijeških franjevaca.

Na dan obljetnice ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače, koji je ujedno i dan sjećanja na sve hercegovačke franjevce ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, molitveni program započeo je u 16.00 molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu. Nakon molitve procesija se uputila u samostansku crkvu prema grobu gdje su pokopana 24 ubijena fratra. Svečanu sv. misu zadušnicu predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal hercegovačkih franjevaca, uz sumisništvo generalnog vikara hercegovačkih biskupija don Željka Majića, vicepostulatora fra Miljenka Stojića i 70-ak drugih hercegovačkih franjevaca.

Pjevanje na sv. misi predvodio je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić. Misno čitanje pročitao je fra Rade Dragićević, koji je pohađao glasovitu franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu. Molitvu vjernika čitali su gvardijani samostana.

“Došli smo do čvrstih dokaza da su se fra Leo Petrović, fra Bonicije Rupčić, fra Dominik Mandić i još neki fratri radili na spašavanju Židova i svih drugih koji su u to vrijeme bili u nevolji”, rekao je vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Mića Stojić. Rekao je kako otkrića o pomaganju Židova otvara novo svjetlo na dokazivanje mučeništva franjevaca, ali i “otvara vrata da ih država Izrael jednoga dana proglasi pravednicima među narodima”.

Fra Leo Petrović je tijekom Drugog svjetskog rata bio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije a ubijen je u Mostaru 14. veljače 1945. Fra Dominik Mandić je za vrijeme rata živio u Vatikanu i snažno se protivio zločinima ustaškog režima te je održavao snažne veze s hercegovačkim franjevcima, dok je fra Bonicije Rupčić potajno pomagao spašavanju brojnih civila Srba i Židova te pripadnika Hrvatske seljačke stranke i partizanskih ilegalaca u Mostaru od progona i likvidacija od 1941. do 1943. On je nakon rata služio kaznu zatvora u sarajevskom zatvoru, a umro je u Splitu 1984.

“Uspjeli smo pronaći još trojicu ubijenih hercegovačkih franjevaca u jednoj jami dosta udaljenoj odavde. Nadam se da ćemo možda već i sljedećeg mjeseca objaviti što se točno dogodilo. Samo mogu reći da je, prema svim saznanjima, jedan vrlo poznati jugokomunist sudjelovao u ubojstvu te trojice franjevaca”, rekao je fra Stojić.

Na području Hercegovine je za vrijeme rata, a najviše potkraj Drugog svjetskog rata ubijeno 66 franjevaca. Za njih je Crkva pokrenula postupak dokazivanja.

Izvor/Hina/Narod.hr/Foto/Vicepostulat ŠB

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI