Vojni helikopteri u godinu dana prevezli 885 pacijenata

Vojni helikopteri u godinu dana prevezli 885 pacijenata

Tijekom 2018. godine posade transportnih i višenamjenskih helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva prevezle su 885 pacijenta koji su zahtijevali hitni zračni medicinski prijevoz, a s njima i 109 pratitelja.

Ostvarena su 2283 leta u 855 sati.

Također, 2018. godine zaprimljena su 23 zahtjeva za sudjelovanje helikoptera HRZ-a u akcijama traganja i spašavanja na kopnu tijekom kojih je prevezeno 15 unesrećenih osoba te 132 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

U tim je akcijama ostvareno 107 letova u 43,25 sati.

Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH) pružaju potporu hitnom medicinskom prijevozu tako što su i danju i noću spremna dva transportna helikoptera, i to helikopter 93. zrakoplovne baze stacioniran u Vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama te helikopter 91. zrakoplovne baze stacioniran na riječkom aerodromu, helidromu na Krku.

Medicinski letovi u većini slučajeva provode se s helidroma koji zadovoljavaju uvjete 24 sata na dan (KBC Firule, Hvar, Stari Grad, Sućuraj, Selca, Korčula, Blato, Šolta, Dubrovnik – Medarevo, Rab, Lastovo – Ubli, Vis, Lošinj, Cres i helidrom Delta – Rijeka). (Hina)

Foto/HRZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI