Vojska BiH dobiva američke Bell helikoptere, vlada SAD osigurala financiranje

Vojska BiH dobiva američke Bell helikoptere, vlada SAD osigurala financiranje

Oružane snage Bosne i Hercegovine nabavit će nove američke višenamjenske helikoptere kojim kane modernizirati svoju zastarjelu flotu temeljenu uglavnom na ruskim letjelicama, a ugovor o tome u petak su u Sarajevu potpisali ministrica obrane BiH Marina Pendeš i veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson.

Ugovorom je definirana nabavka četiri helikoptera tipa Huey II, američkoga proizvođača Bell, koji mogu prevesti do 13 osoba ili nešto više od dvije tone tereta.

Ugovor je vrijedan 38,5 milijuna dolara, a BiH će platiti samo 4,36 milijuna od tog iznosa, dok je ostatak osigurala vlada SAD-a kroz sredstva iz programa Foreign Military Sales i Foreign Military Funds, namijenjenih prijateljskim državama.

Uz nabavku četiri helikoptera financijski paket osigurava i obuku pilota i tehničara, isporuku rezervnih dijelova i potrošnog materijala za razdoblje od dvije godine te dostavu zemaljske opreme i tehničke dokumentacije.

Nove bi letjelice oružanim snagama BiH trebale osigurati nove kapacitete izvršavati zračnog prijevoza vojnika i materijala, medicinske evakuacije, gašenja požara te traganja i spašavanja.

Ministrica Pendeš je istaknula kako su SAD ključni i konkretni partner BiH i oružanim snagama na euroatlantskom putu i podsjetila kako je nabavka novih helikoptera najveći investicijski projekt oružanih snaga te zemlje od njihova osnutka i bitno će utjecati na operativne sposobnost vojske.

“Ovo će nam dati još više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima naše države, da damo svoj doprinos u projektima regionalne suradnje te u konačnici da učvrstimo našu poziciju pouzdanoga partnera u međunarodnim odnosima“, kazale je Pendeš.

Američki veleposlanik Nelson je poručio kako su oružane snage BiH pozitivni element u toj zemlji u koji treba ulagati te je pozvao vlasti BiH da izdvoje dodatna financijska sredstva za ovaj ali i druge slične projekte.

“Ovo je zajednički projekt vlada BiH i SAD. Oružane snage BiH su primjer što narodi u BiH mogu postići kada se zajednički usmjere ka budućnosti”, kazao je Nelson.

Planom razvitka oružanih snaga BiH za razdoblje od 2017. do 2027. godine predviđena je nabavka osam srednjih i transportnih te petnaest lakih višenamjenskih helikoptera no provedba tog plana kasni zbog nedostatka novaca.

Ta bi nabavka BiH trebala stajati nešto manje od 170 milijuna dolara. (Hina)

Foto: U.S.Embassy – Sarajevo

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI