Hasanbegović: Središnja proslava Oluje bila je i bit će u Kninu; Presuda zločincu Mladiću je utemeljena, ali nedostatna, zakašnjela i selektivna

Hasanbegović: Središnja proslava Oluje bila je i bit će u Kninu; Presuda zločincu Mladiću je utemeljena, ali nedostatna, zakašnjela i selektivna

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Zlatko Hasanbegović, za N1 televiziju govorio je o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je za svoje zločine počinjene tijekom rata u BiH pravomoćno osuđen na doživotni zatvor, te o obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja” u Kninu.

Presuda Ratku Mladiću je utemeljena, ali nedostatna, zakašnjela i selektivna, kazao je na početku Hasanbegović za N1.

“Neki od nedostataka su i ti da je tužiteljstvo izostavilo inkriminirati Mladića i druge za zločine za koje je odgovoran za vrijeme agresije na Hrvatsku. Osim toga, nedostaci su i to da se ključno pitanje utvrđivanje genocida počinjenog u BiH i dalje ograničava na nešto što bi mogli nazvati općinskim genocidom u Srebrenici, previđajući činjenicu da je taj genocid tek vrhunac genocidnog postupanja, koje je u BiH začeto u ljeto 1992. godine. Tu su zločini počinjeni u Prijedoru, Sanskoj dolini, Podrinju…”, rekao je Zlatko Hasanbegović.

Srbija na presudu gleda drugačije od RH i BiH.

“To je ključni poučak. Zadovoljštine nema, presuda je donesena više od četvrt stoljeća nakon kraja rata. Ne mogu se povlačiti usporedbe između Nunberškog suda, ni po pozadini ni po akterima. No, možemo li zamisliti međunarodni poredak nakon Drugog svjetskog rata da su se presude na Nurnberškom sudu, za najodgovornije zločince u tom ratu, izricale ne neposredno nakon rata, nego 1971. godine? Ključna pouka su reakcije u Beogradu i njegovim prekodrinskim ispostavama, Banja Luku, reakcije Dodika, Vučića…Ta politika ugrožava i Hrvatsku, a to je jedna vrsta povijesnog paradoksa. Čedo te politike i zločina je nepravednim mirovnim ugovorom stvoren entitet Republike Srpske koja je danas legalizirana. To nije samo povjesničarska epizoda, kod Mladića je činjenica da je jedini uoči počinjenja genocida priznao genocid na jednoj skupštini srpskog naroda u BiH u svibnju 1992. godine”, rekao je Hasanbegović.

Obilježavanje Oluje i prijedlog Hrvatskog generalskog zbora o međuresornom tijelu

“Pretpostavljam da bi gospodi iz Generalskog zbora odgovaralo međuresorno tijelo, jer sebe vide u tom tijelu – koje je potpuno nepotrebno. U RH postoji zakon o državnim praznicima, postoji stanovita običajnost i trajnost. Milanović se na kraju povukao i rekao kako je on samo izrekao svoje mišljenje, a o organizaciji proslave nadležna je Vlada. Ne bih sudjelovao u toj jalovoj i nepotrebnoj raspravi. Središnja manifestacija treba bi biti, bila je i bit će u Kninu. I predsjednika mogu podsjetiti da se u različitim oblicima u kolovozu obilježava godišnjica Oluje i u drugim gradovima. Ova rasprava govori o nedoraslosti hrvatske državne i političke elite koja nije u stanju i četvrt stoljeća od uspostave države pronaći jedan obljetničko – komemorativni obrazac u kojem će se prepoznavati cijela hrvatska nacija”, kazao je Zlatko Hasanbegović za N1.

Autor/ Totalno/ Izvor/ N1/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI