Grlić Radman na ministarskom sastanku EU-Afrička unija

Grlić Radman na ministarskom sastanku EU-Afrička unija

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 25. i 26. listopada na sastanku ministara vanjskih poslova Afričke unije i Europske unije (AU-EU) u Kigaliju u Ruandi, te održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruande Vincentom Birutuom, priopćeno je u utorak iz MVEP-a.

Kako je priopćeno, na sastanku na visokoj razini Afričke unije i Europske unije raspravljalo se o postignutom napretku od zadnjeg summita EU-AU u Abidjanu 2017. godine te o okvirima i načinima buduće suradnje u područjima kao što su klimatske promjene, ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu u Africi te upravljanju migracijama.

Ministar Grlić Radman u svom je izlaganju istaknuo da je Afrika posebno pogođena klimatskim promjenama te da je važno da EU nastavi pomagati afričkim partnerima u ublažavanju, prilagodbi i otpornosti na klimatske promjene. Također, ministar se dotaknuo i sigurnosti te pitanja migracija.

“Hrvatska u potpunosti podržava zajednički plan o miru i sigurnosti, i kroz aktivno sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a i EU-a na afričkom kontinentu“, naglasio je Grlić Radman te dodao da Hrvatska cijeni i podržava napore afričkih partnera u rješavanju rastućih sigurnosnih izazova, uključujući pitanja migracija, terorizma i pomorske sigurnosti, priopćeno je.

Također je istaknuo i važnost trgovinske razmjene Europe i Afrike, ali i obrazovanja i uloge žena u gospodarskom razvoju svakoga društva. „Vjerujemo da osnaživanje žena igra značajnu ulogu u društveno-ekonomskom razvoju, te smo upravo zato pomogli projekte s tim ciljem u Keniji i Tanzaniji“, kazao je ministar te podsjetio kako Hrvatska razmatra i druga potencijalna područja razvojne suradnje, kao i mogući doprinos jačanju trgovinskih veza EU i Afrike. „Osiguravanje prosperitetne budućnosti afričke mladeži trebalo bi i dalje biti u središtu svih naših zajedničkih napora,“ zaključio je ministar.

MVEP je priopćio da su u usvojenoj Deklaraciji ministri istaknuli potporu EU-a Africi u mnogim sigurnosnim i gospodarskim područjima, naglasili važnost provedbe Memoranduma o razumijevanju između EU i AU o miru, sigurnosti i upravljanju te pozdravili napredak uspostave Afričkog mirovnog fonda. Potvrđena je i suradnja u području zdravlja, poglavito u borbi protiv covida-19, kao i neupitna predanost strateškom partnerstvu EU-AU na dobrobit stanovništva dvaju kontinenata. Ministri su se obvezali na učinkovitu suradnju u cilju pripreme sastanka na vrhu EU-AU u veljači sljedeće godine.

Ministri u Deklaraciji pozivaju i na pokretanje afričkog jedinstvenog tržišta električnom energijom, kao i početak afričkog kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini, što bi doprinijelo preobrazbi Afrike, gdje su ključne digitalne tehnologije i ulaganje u infrastrukturu. Pozdravljena je i priprema sedmog Poslovnog foruma EU-Afrika te je pružena potpora AU-ovom sveobuhvatnom programu za razvoj afričke poljoprivrede. Zaključno, ministri vanjskih poslova predani su snaženju suradnje na globalnoj sceni, koordiniranju rada na jačanju multilateralizma te provedbi Agende 2030.

Tijekom svog boravka u Kigaliju, ministar je održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Ruande Vincentom Birutuom, s kojim je razgovarao o jačanju bilateralne gospodarske suradnje te partnerstvu Europske unije i Afričke unije. (Hina)

Foto: Totalno/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI