“NJEŽNA GRADONAČELNICA ČVRSTE RUKE” Jasenka Auguštan-Pentek: Želimo da budemo okolina u kojoj se ugodno živi

“NJEŽNA GRADONAČELNICA ČVRSTE RUKE” Jasenka Auguštan-Pentek: Želimo da budemo okolina u kojoj se ugodno živi

Da je na čelu nekog grada gradonačelnica i nije više neka vijest ,ali da je jedan grad prvi puta u povijesti dobio gradonačelnicu, e to je već nešto. Riječ je o Jasenki Auguštan Pentek koja stoluje kao gradonačelnica prekrasnog gradića Zlatara u istočnom dijelu Krapinsko-zagorskoj županiji.

S gradonačelnicom smo popričali u povodu manifestacije Dani kajkavske riječi koja se po 49.puta održava u Zlataru.

-To je manifestacija koja njeguje kaj –naglašava Jasenka Auguštan Pentek- slikom, riječju i kroz različite običaje. U petak je sve otpočelo otvaranjem izložbe Akvareli i grafike iz fundusa galerije izvorne umjetnosti te velikom fešto u Belcu pod šatorom na igralištu osnovne škole. Kulminacija događanja će biti slijedećeg vikenda kada će se održati festival dječje kajkavske popevke što je jedini takav festival na našem području na kojem se okupljaju učenici osnovnih škola kajkavskog govornog područja iz cijele Hrvatske. Tako će se opet okupiti osnovci iz Gorskog kotara, Međimurja, Koprivnice, Zagreba te učenici iz krapinsko-zagorske i varaždinske županije. Osim toga otvorit će se i izložba “Čovjek čovjeku” na kojoj će biti prikazani najbolji radovi učenika iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali u natječaju.

Teško je nabrojati sva događanja u sklopu Dana kajkavske riječi jer organizatori su si dali truda da ih bude što više, no svakako treba naglasiti Pajdaško sprehajanje u kojem će sudjelovati pajdaši u prezentaciji starih običaja i zanata. Tom će se prilikom predstaviti i zlatarski obrtnici, OPG-ovi. Podatak da kroz sve događaje prođe po desetak tisuća sudionika govori jasno kako nije lako sve to organizirati a sve je to doprinos Zlatara brendiranju turističke ponude krapinsko-zagorske županije.

-Zato i pokušavamo podići još više razinu ove naše manifestacije –nastavlja Jasenka Auguštan Pentek- radimo i strategiju razvoja poljoprivrede kako bi ih usmjerili na turizam da vidimo što je to naijsplativije proizvoditi pa ćemo krenuti i s poticajima takve proizvodnje. Nedostatak nam je premalo smještajnih kapaciteta ,ali nam je zato prednost što smo na pola puta između Zagreba i Varaždina tako da bar pokušavamo animirati bar jednodnevne izlete u naš kraj jer Zlatar je bogat raznim kulturnim i povijesnim spomenicima. Na našem području je i Ivančica koju dijelimo sa varaždinskom županijom pa tu pokušavamo ostvariti sportsko-rekreacijski turizam. Na području Ivančice, se nalazi sedam utvrda a postoji i jedan objekt na samom vrhu Ivančice kojeg pokušavamo zajedno s našom županijom i gradom Ivancem pretvoriti u sportsko-rekreacijski centar čime bi za takve goste imali smještajne kapacitete.

Valja naglasiti kako je u zlatarskom naselju Belec jedna od najljepši baroknih crkvi u jugoistočnom dijelu Europe koja je obnovljena i vrijedi je razgledati. To znaju i brojni stranci koji prolaze i koji ne propuštaju priliku da je posjete među kojima je najviše Francuza. Naravno, želja je da takve turiste zadrže malo duže u Zlataru.

Nažalost, grad Zlatar je imao neugodnu situaciju u kojoj su ga mediji nazivali gradom slučajem jer je bio prezadužen, tako da je dosta toga neuređeno a to je gradonačelnicu i motiviralo da se s pričama o tome što nije bilo dobro prestane te da treba nešto pokrenuti tako da je Zlatar danas financijski stabilan i uređuje se dio po dio a to je svakako i brendiranje turističke ponude.

Rekli smo da je Jasenka prva žena u povijesti grada na funkciji gradonačelnice a ona sama na to kaže.

-Mislim da je to dobro jer žene u politici dobro znaju što žele i znaju što treba promijeniti i mada možda izgledaju nježno i krhko, imaju čvrstu ruku i mogu puno toga napraviti. Zlatar se zadnjih godina usitinu mijenja. Postaje jedan lijepi gradić. Ima i nekih investicija a uskoro će dobiti i prvo i najveće dječje igralište. Grad se okrenuo više brizi o mlađoj populaciji tako da se i na tom planu radi, tako da se grad uredi još više ugodnijim za život, povećane su naknade rodiljama, subvencionira se i prijevoz a sve se više financiraju i razne udruge. Popravlja se i komunalna infrastruktura koja je bila dosta loša.

-Želimo naglašava Jasenka, da budemo okolina u kojoj se ugodno živi a da smo na dobrom putu govori i podatak da smo ove godine imali veći broj rođenih od umrlih. Nije to neki veliki broj ali nas i sedam više rođenih raduje i predstavlja pomak za našu malu sredinu. Ima dosta mladih obitelji koje traže stanove na području Zlatara. Mi nemamo neku veliku industriji, no dobra povezanost s ostalim gradovima, posebno Zagrebom je dobra što mladim obiteljima daje mogućnost da žive u Zlataru a rade negdje drugdje. Nadamo se također da će s brzom cestom koja se približava našem gradu doći i neke investicije ,a što se tiće nezaposlenosti ne možemo reći da je velika.

Tako eto priča prva gradonačelnica Zlatara u povijesti kojoj je jedino žao što zbog brojnih obveza se ne može posvetiti onome što je najviše voljela a to je biciklizam i šetnja po zagorskom krajoliku, ali svaki slobodni trenutak nastoji iskoristiti da provede na zajedničkim izletima vrijeme sa svojom djecom ,a svojim radom i zalaganjem želi da se Zlatar što više „pozlati“.

Dvodnevna manifestacija “100 % Zagorsko” otvorena je u petak na Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje se na 111 štandova predstavlja 120 izlagača poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i s proizvodima tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, uz kulturno-zabavni program.


Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI