Građanska inicijativa “Narod odlučuje” prikupila dovoljno potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” prikupila dovoljno potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila je na društvenim mrežama da su prikupili dovoljno potpisa za oba referendumska pitanja koja imaju za cilj demokratizaciju izbornog sustava i saborske zastupnike odgovorne biračima.

Točan broj potpisa objavit će u četvrtak.

Građanska inicijativa Narod odlučuje prozvala je danas saborskog zastupnika i potpredsjednika SDP-a Peđu Grbina da sustavno iznosi laži o samom izjašnjavanju birača o potrebi raspisivanja referenduma za promjenu izbornog sustava.

Grbin danas nastavlja s takvim ponašanjem izjavama kako je Građanska inicijativa Narod odlučuje navodno pokušala podvaliti biračima dva referendumska pitanja pod jedno, iako su se, napominju u toj Inicijativi, građani mogli odlučivati hoće li dati svoj potpis za oba pitanja ili samo za jedno.

Ili je Grbin velika neznalica ili namjerno napada i pokušava kompromitirati Građansku inicijativu, rekao je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora jedan od koordinatora inicijative Luka Mlinarić.

U četvrtak u 11 sati održat će konferenciju za novinare pred hrvatskim Saborom kada će iznijeti sve detalje.

Radi se o ovim pitanjima:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

„Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“

2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

„Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.“

Građani su svojim potpisom mogli podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Tijekom prikupljanja potpisa GI se susrela s brojnim opstrukcijama, a pokrenute su i ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora jer su, kažu, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum. Ministar uprave Lovro Kušćević (HDZ) nije napravio ništa po pitanju situacije u navedenim gradovima.

Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI