Građani u BiH prosvjedovali zbog protuzakonitog privođenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, skandirali Gordani Tadić: Ostavka!

Građani u BiH prosvjedovali zbog protuzakonitog privođenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije OSA-e, skandirali Gordani Tadić: Ostavka!

Sarajevska policija predala je u četvrtak uhićenog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH OSA-e Osmana Mehmedagića “Osmicu” državnom tužiteljstvu, a građani BiH istodobno su u Sarajevu i Mostaru organizirali prosvjede zbog protuzakonitog privođenja Mehmedagića.

U povodu njegova uhićenja jutros se ispred zgrade Tužiteljstva BiH okupila grupa građana i pripadnika braniteljskih udruga kako bi mu pružili podršku, prenosi Dnevnik.ba

Više od stotinu osoba mirno prosvjeduje noseći transparente podrške. Novinarima se obratio Salko Zildžić, inače visokopozicionirani kadar SDA, koji je kazao da je uhićenje Mehmedagića predstava za javnost te da su Mehmedagić i OSA već godinama pod stalnim udarima.

Zbog uhićenja direktora OSA-e Osmana Mehmedagića prosvjedi su održani i u Mostaru, na trgu Musala.

Prosvjednici traže ostavku Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Papo, jedan od prosvjednika, kazao je da traži da Mehmedagića što prije puste iz pritvora da radi svoj posao.

“Zamislite šta bi radili meni ili vama kad se ovako postupa sa direktorom OSA-e”, kazao je Papo, piše Faktor.ba

Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH i nekadašnji suradnik prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, obratio se medijima. Kazao je da je tu privatno, kao prijatelj Osmana Mehmedagića. Rekao je da ne spori da državno tužiteljstvo provjerava diplomu direktora OSA-e, ali da to nije razlog za privođenje. Ocijenio je da se radi o provokaciji i da Mehmedagića već duže vrijeme nastoje osuditi, dok se istovremeno ne procesuira milijunski kriminal.

Salko Zildžić (SDA), federalni zastupnik, kazao je da je tu kao građanin, a ne u svojstvu političara.

“Više od godinu dana pratim zbivanja kada je u pitanju Tužilaštvo BiH i odnos prema OSA-i. Ovo što se dešava nije zapamćeno u demokratskim sistemima i zemljama, zbog toga izražavamo ovakav vid protesta – protest običnih ljudi, običnih građana. Sve nam ovo izgleda kao svojevrsni državni udar. Imali smo već suđenja direktoru OSA-e, sve te optužbe su pale u vodu. Ljudi koji su pratili suđenje mogli su vidjeti da se radi o predstavi za javnost. Kada sa suđenjima nije uspjelo, uslijedilo je hapšenje koje je nonsens za svako demokratsko društvo. OSA ima pohvale svih stranih partnerskih agencija. S jedne strane imamo priču o diplomi, a s druge razne afere koje se ne procesuiraju”, rekao je Zildžić.

Građani kažu, svima u BiH je vrlo jasno da je to bila politički montirana optužnica u režiji Dodik i Čović, a provoditelj je njihov javnosti dobro poznati Tužitelj Oleg Čavka u cilju spašavanja Gordane Tadić.

Nakon okupljanja i izjava za medije te poruka Gordani Tadić, glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, da treba podnijeti ostavku zbog privođenja Osmana Mehmedagića, prosvjednici su se počeli razilaziti ali uz znakovite poruke državnom tužiteljstvu, Čavki, Gordani Tadić i toj ekipi.

Ne smije se zaboraviti ni činjenica da srbijanski i ruski obavještajci preko Dragana Čovića i bosanskohercegovačkog HDZ-a u suradnji s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pokušavaju potkopati stabilnost i to napadima na obavještajnu agenciju OSA koja uzgred rečeno ima jako dobre odnose s američkom agencijom CIA i NATO savezom.

Autor/ Totalno/ Izvor/ https://faktor.ba/vijest/gradani-protestovali-zbog-hapsenja-direktora-osa-e-skandirali-gordani-tadic-ostavka-ostavka/131812

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI