Sesar o doprinosu ratnog ministra Gojka Šuška: “Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske

Sesar o doprinosu ratnog ministra Gojka Šuška: “Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske

Danas se navršava 21 godina od smrti hrvatskog političara Gojka Šuška (rođen u Širokom Brijegu, 16. ožujka 1945.  preminuo je Zagreb, 3. svibnja 1998. nakon teške bolesti). Hrvatski političar i ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, bio je najbliži suradnik predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske, te vraćanja privremeno-okupiranih dijelova RH u Ustavno-pravni poredak našoj Hrvatskoj. Završio je svoje životno djelo sa ,,Mirnom reintegracijom Istočnog dijela RH,, 15. siječnja 1998. godine.

“Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata”, rekao je predsjednik Zbora udruga Hrvatskih ratnih veterana Zvonko Sesar.

Postao je sinonim za uspješne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Iako je bio bez ikakvog formalnog vojnog znanja, a nije čak ni služio JNA jer je pobjegao iz Jugoslavije, prometnuo se u najuspješnijeg ministra obrane zahvaljujući čemu su Sjedinjene Američke Države, a napose ministar obrane William Perry, Hrvatsku smatrali ključnim saveznikom za područje bivše Jugoslavije za okončanje ratova.

Za vrijeme njegova upravljanja Ministarstvom obrane, sudjelovanja u politici, bio je hvaljen u svojoj jednostavnoti, skromnosti, bez nepotrebnih riječi, korektan i konkretan čovjek, učinkovit i pouzdan, bio je čvrst oslonac u teškom vremenu nastanka Hrvatske države. Svojedobno su ga doživljavali najmoćnijim čovjekom u Hrvatskoj.

U svom dugogodišnjem mandatu ministra obrane, kako u ratno vrijeme, tako i poslijeratno dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske.

Rođeni Širokobriježanin do kraja je bio odan rodnoj grudi, ali je u djelo provodio i teške zadaće predsjednika Tuđmana kao što je bilo uvjeriti tadašnje vodstvo da ugasi Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu i uspostavi Federaciju BiH, a poslije i prihvati Daytonski sporazum.

Svoj posljednji javni govor održao je upravo na 4. općem saboru HDZ-a u veljači 1998. Tada je govorio o potrebi poštovanja prava zaštite hrvatske manjine u drugim državama ističući posebice Bosnu i Hercegovinu i tvrdeći: “Bez toga nema mira, stabilnosti i međusobnog povjerenja.” .

“Mi, načelnici Uprava MORH-a i GSOS-a, kao i svi suradnici Gojka Šuška sa velikim poštovanjem prisjećamo se tog čovjeka, lidera, domoljuba i rodoljuba”, kazao je Zvonko Sesar.

U svoje 53 godine života ostavio je neizbrisive tragove u temeljito ispisanoj povijesti hrvatskog naroda diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine iz koje je ponikao.

Počivao u miru Božjem i neka ti je vječna slava i hvala!

Molitvu za ministra Šuška, kao i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, vojnike i policajce predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

Sveta misa zadušnica održana je u crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije (Avenija Gojka Šuška 2) koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH.

Foto:Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI