“Bitka kod Stubice” 10. veljače slavi desetu godišnjicu uz dosad najraskošnije uprizorenje

“Bitka kod Stubice” 10. veljače slavi desetu godišnjicu uz dosad najraskošnije uprizorenje

Spektakularna 10. “Bitka kod Stubice”, vjerni prikaz bitke na stubičkom polju ​iz daleke 1573. godine, kad su seljaci pod vodstvom Matije Gupca ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele, održat će se u subotu, 10. veljače, u Donjoj Stubici.

Cjelodnevni program počet će u 11 sati kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Posjetitelji će imati priliku posjetiti i sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i “dobre kapljice”.

Centralna bitka počet će u 15 sati na bojnom polju kod Majsecovog mlina. A nakon bune, počet će Buna party, na kojem će posjetitelje zabavljati Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.

I ove godine Grad Zagreb se pridružio organizacijom besplatnog prijevoza u Stubicu ZET-ovim autobusima, koji u zoni ulaza Importanne centra na zagrebačkom Glavnom kolodvoru (stajalište turističke linije, Ulica G. Ninskog) polaze ​u 10,​15 sati, 11,30 i 12,45 sati. Povratak za Zagreb je u 18,30 sati, 19,45 sati, 21 sat te u 22,15 sati. Također je organiziran i prijevoz vlakom – “cugom Gupčevih puntara”, po cijeni od pet kuna za povratnu kartu, koji polazi sa zagrebačkog Glavnog kolodvora u 10,05 sati, a povratak za Zagreb je u 18,30 sati.

“Stoga, naoružajte se dobrim raspoloženjem i pravac u Stubicu na dosad neviđenu bitku”, poručuju organizatori.

“Buna traje!! Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za ‘pravicu’! Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala ‘šake’ tadašnjoj vlasteli, prije deset godina rekonstruirana je od udruge Vitezova Zlatnog Kaleža i postala ‘simply the best’ manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Ove godine i počinje kada i stvarna bitka iz daleke 1573. kada su goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele”, istaknuli su u priopćenju organizatori te manifestacije – Družba vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica i Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Naglasili su kako 10., jubilarna bitka, donosi i puno iznenađenja. Bit će opremljena pravim autentičnim oružjem iz toga doba, još većim brojem statista, njih oko 300-tinjak iz hrvatskih i nekih europskih udruga, te dosad najvećim Buna partijem.

Ove godine sudjelovat će najveći broj statista i boraca na bojnom polju, vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle s dimnim efektima. Pregršt oružja iz tog doba – helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja – ukrstit će se u dosad neviđenoj bitki, a organizatori najavljuju još brojna iznenađenja.

Bitka kod Stubice ocijenjena je nagradom “Simply The Best” za najbolji povijesni prikaz u 2015., a kao razlog velikom interesu organizatori navode izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tijekom cijelog dana uključuje “i staro i mlado”… Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

Autor/H/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI