GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE Milina: “Sigurnost građana nije bila ugrožena. Pronašli smo oružje, a na Markovu trgu mijenjat će se režim kretanja”

GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE Milina: “Sigurnost građana nije bila ugrožena. Pronašli smo oružje, a na Markovu trgu mijenjat će se režim kretanja”

Nakon što je jutros nešto iza osam sati mladić teško ranio policajca ispred zgrade Vlade ponovno je, između ostalog, otvoreno je niz pitanja, među njima i ono vezano uz sigurnost na Markovu trgu, ali i načina na koji je policija reagirala te dostupnost oružja. Sigurnost građana nije bila ugrožena, istaknuo je glavni ravnatelj policije Nikola Milina za RTL Danas i najavio novi režim kretanja na Markovu trgu.

”Policija rasvjetljava sve okolnosti ovog događaja koji se zbio jutros oko osam sati i šest minuta, utvrđujemo trasu kretanja i koliko smo dosad utvrdili nije bilo prethodne ugroze građana niti je oružje nošeno vidljivo, niti je bilo dojave da je oružje nošeno vidljivo u prostoru, ni oko Trga Svetog Marka, niti u Zagrebu. Policija je utvrdila u velikom dijelu trasu njegova kretanja, ali ne mogu zasad o tim detaljima, a ono što mogu jest reći da sigurnost građana drugih nije bila ugrožena”, kazao je za RTL Danas glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

”Sve se još detaljno balistički obrađuje, nije bilo nikakve dostave nekakvim kolicima, a moram reći jer to možda nije dovoljno rečeno i da je drugi policijski službenik uzvratio – upotrijebio vatreno oružje, ali i da je počinitelj upotrijebio vatreno oružje osim prema ozlijeđenom policijskom službeniku i prema još dvojici njih, dakle praktično su trojica policijskih službenika bila ugrožena u ovoj situaciji”, kazao je Milina.

Pitanje motiva za napad i dalje je otvoreno, naime, ”zasada nemamo niti jednu indiciju da bi bilo koji policijski službenik bio neposredna meta ili osobno povezan s počiniteljem”, istaknuo je glavni ravnatelj policije.

”Namjere napadača zasad ne možemo potvrditi, ali ono što je ključno je brza reakcija policijskih službenika na osiguranju, posebno kolege koji je odmah uzvratio počinitelju, a moram ponoviti da se radi o otvorenom prostoru – sustav osiguranja funkcionira – postoji vanjsko i unutarnje osiguranje i videonadzor tako da ovdje policijski službenici koji rade na osiguranju štićenih objekata su ispravno napravili svoj posao. Moram zahvaliti policijskim službenicima koji su danas postupali”, naglasio je Milina.

”Svi policijski službenici koji su bili na osiguranju, dakle, ovi na vanjskom osiguranju, bili su usredotočeni na pomaganje kolegi, odnosno na neutraliziranje počinitelja – odmah je po dojavi alarmiran kao što to i inače radimo, cijeli policijski sustav koji je na terenu, a i druge su snage odmah upućene u zonu događanja tako da ne možemo ovdje govoriti da nije reagirano na pravi način, a pomogli su i građani koji su se tamo zatekli, a policijski službenici su bili usredotočeni na postupanje prema počinitelju jer u tom trenutku ne znate o kome se radi, znate da osoba koristi dugo vatreno oružje, bilo je bitno spriječiti daljnju opasnost i ugrozu građana i samih policijskih službenika”, zaključio je.

”Već sam rekao da nije bilo nikakvog trčanja po gradu, počinitelj se udaljavao s mjesta događaja, angažirane su sve potrebne snage i za oko 24 minute ili malo više situacija je bila pod kontrolom i pronađen je počinitelj, sve će se to potvrditi i kroz dokazne radnje i očevid kojim je danas rukovodio županijski državni odvjetnik uz potporu stručnih policijskih timova i ekipa za očevide te Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić””, kazao je i dodao da je sve napravljeno prema pravilima struke i kada je riječ o zatvaranju prometa.

”Pronašli smo oružje koje dovodimo u vezu s ovim događajem – radi se o dugom vatrenom oružju, dalje je to stvar naših balističara i vještačenja. Sada se prikupljaju obavijesti, provode dodatne dokazne radnje na više lokacija, sve je to u tijeku i javnost će o svemu o čemu se u datom trenutku može biti obaviještena”, kazao je Milina.

Što se tiče budućnosti Markova trga, ”imali smo pojačane ophodnje, napravljeni su elaborati s određenim tehničkim rješenjima – s obzirom na to da je riječ o javnom prostoru, nakon ovog događaja mi definitivno moramo poduzimati dodatne korake i sloboda kretanja u prostoru štićenih objekata neće biti kao sada – to zahtijeva fizičke prepreke i pojačanu prisutnost policijskih službenika”, kazao je Milina za RTL Danas te istaknuo da policija stalno pronalazi oružje koje građani ne mogu zakonito posjedovati te da rade i na prevenciji i osvješćivanju svih kategorija građana.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI