Glavni američki general u Europi kaže da bi “mogao postojati” propust u obavještajnim podacima u SAD-u zbog kojeg su SAD precijenile sposobnosti Rusije

Glavni američki general u Europi kaže da bi “mogao postojati” propust u obavještajnim podacima u SAD-u zbog kojeg su SAD precijenile sposobnosti Rusije

Najviši američki general u Europi rekao je u utorak da bi “mogla postojati” praznina u prikupljanju američkih obavještajnih podataka zbog čega su SAD precijenile sposobnosti Rusije i podcijenile obrambene sposobnosti Ukrajine prije nego što je Rusija napala Ukrajinu.

Kada je Rusija prošlog mjeseca započela invaziju na Ukrajinu, američki obavještajci procijenili su da bi napad na cijeloj zemlji mogao dovesti do toga da Kijev padne u ruke Rusije za nekoliko dana. No, ruska vojska zaglavila je oko glavnog grada jer je rat ušao u svoj drugi mjesec, opkoljen problemima održivosti i logistike, zajedno s neočekivanim čvrstim otporom ukrajinskih boraca.

Svjedočeći na saslušanju u Senatskom odboru za oružane snage u utorak, šefa američkog europskog zapovjedništva, generala Toda Woltersa, senator Roger Wicker, republikanac iz Mississippija, upitao je postoji li jaz u obavještajnim podacima zbog kojeg su SAD precijenile snagu Rusije i podcijenile ukrajinsku obranu.

“Moglo bi biti”, odgovorio je Wolters. “Kao što smo uvijek radili u prošlosti, kada ova kriza završi, izvršit ćemo sveobuhvatnu reviziju nakon djelovanja u svim domenama i svim odjelima i otkriti gdje su bila naša slaba mjesta i pobrinuti se da možemo pronaći načine da poboljšati, a ovo bi moglo biti jedno od tih područja.”

Dok su američke obavještajne službe bile na mjestu u predviđanju da Rusija planira invaziju na Ukrajinu – što je Bidenova administracija agresivno objavila kako bi okrenula globalno raspoloženje protiv Kremlja – obavještajna zajednica nije procijenila loše rezultate ruske vojske.

U početnim satima rata, američki dužnosnici ponudili su pomoć ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da pobjegne iz zemlje dok su se ruske trupe kretale prema Kijevu, bojeći se da će on poginuti. Zelenskij je to odbio, umjesto toga zatraživši oružje kako bi pomogao Ukrajini da se obrani od Rusije.

Saveznici SAD i NATO-a nastavili su pomagati u ponovnom opskrbi ukrajinske vojske oružjem, uključujući protutenkovske projektile Javelin i protuzračne projektile Stinger koje su korištene protiv ruskih snaga. Iako se procjene uvelike razlikuju, izvori upoznati s procjenama kažu da su tisuće ruskih vojnika poginule u sukobu. Američki dužnosnici kažu da imaju anegdotske dokaze o moralnim problemima u ruskoj vojsci.

Više od mjesec dana nakon rata, Rusija je u utorak izjavila da će “drastično smanjiti” svoj vojni napad na ukrajinske gradove Kijev i Černihiv nakon razgovora između predstavnika dviju zemalja u utorak. Američki dužnosnici rekli su za CNN da je to “velika” promjena strategije Moskve, s ruskim snagama koje se povlače u nekim područjima sjevera i usredotočuju se na dobitke na jugu i istoku.

Na saslušanju u obavještajnom odboru Senata ranije ovog mjeseca, ravnateljica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da je američka obavještajna zajednica procijenila da ruski predsjednik Vladimir Putin podcjenjuje vjerojatni otpor s kojim će se suočiti Ukrajinaca uoči invazije.

Mislim da smo tamo dobro prošli, rekla je. “Nismo prošli tako dobro u smislu predviđanja vojnih izazova s ​​kojima se susreo s vlastitom vojskom.”

General-pukovnik Scott Berrier, čelnik Obrambene obavještajne agencije, rekao je da su se procjene američkih obavještajnih službi prije invazije temeljile na brojnim čimbenicima, uključujući i to da Ukrajinci “nisu toliko spremni koliko sam mislio da bi trebali biti”.

“Stoga sam dovodio u pitanje njihovu volju za borbom. To je bila loša ocjena s moje strane, jer su se borili hrabro i časno i čine pravu stvar”, rekao je.

Na pitanje senatora GOP-a iz Arkansasa Toma Cottona o procjenama o tome koliko dugo će Kijev izdržati ili koliko dugo Ukrajina može održavati svoju protuzračnu obranu, Berrier je rekao da je obavještajna zajednica “iznijela neke pretpostavke o (Putinovim) pretpostavkama, što se pokazalo vrlo, vrlo pogrešnim .”

“Njegova stvarna aktivnost dok je ušao u ovu borbu okrenula je njegovu operaciju na neki način na glavu”, rekao je Berrier o Putinu. “A ono što smo vidjeli je decentralizacija, ako hoćete, operacija koje on sada provodi.”

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI