Glavni američki general Mark Milley: Potencijal za “značajan međunarodni sukob” raste

Glavni američki general Mark Milley: Potencijal za “značajan međunarodni sukob” raste

Najviši američki vojni časnik rekao je zastupnicima u utorak da svijet postaje sve nestabilniji i da se “potencijal za značajan međunarodni sukob povećava, a ne smanjuje”.

Predsjedavajući Združenog načelnika general Mark Milley i ministar obrane Lloyd Austin pojavili su se pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma u svom prvom svjedočenju pred Kongresom nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dvojica čelnika Pentagona rekli su da su prijetnje i Rusije i Kine i dalje značajne, dok su branili američki pristup ratu i protok oružja koji SAD šalje Ukrajini.

Milley je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu “najveća prijetnja miru i sigurnosti Europe, a možda i svijeta” u njegove 42 godine služenja u američkoj vojsci, ali je dodao da je “ohrabrujuće” vidjeti kako se svijet okuplja oko Ukrajine.

“Ruska invazija na Ukrajinu prijeti potkopati ne samo europski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za koje su se moji roditelji i generacija Amerikanaca tako teško borili za obranu”, rekao je Milley.

“Sada se suočavamo s dvije globalne sile: Kinom i Rusijom, svaka sa značajnim vojnim sposobnostima, a obje namjeravaju iz temelja promijeniti pravila utemeljena na trenutačnom globalnom poretku”, dodao je Milley. “Ulazimo u svijet koji postaje sve nestabilniji i potencijal za značajne međunarodne sukobe se povećava, a ne smanjuje.”

Zastupnici obje strane usredotočili su se na raspravu o oružju koje se isporučivalo Ukrajini, pitajući se može li se učiniti više jer Ukrajina nastavlja tražiti dodatne sposobnosti.

“Jedno od najvećih pitanja koja ćemo imati u ovom odboru je: ‘Kako možemo učiniti više?'”, rekao je predsjedavajući Oružanih službi Predstavničkog doma Predstavničkog doma Adam Smith, demokrat iz države Washington, na vrhu rasprave. “Kako možemo biti sigurni da činimo apsolutno sve što možemo da im pomognemo?”

Zastupnik Mike Rogers iz Alabame, glavni republikanac komisije, rekao je da će podržati SAD da uspostave stalne baze u istočnim zemljama NATO-a kao što su Poljska i Baltik kako bi odvratile Rusiju. Milley je rekao da bi podržao uspostavu stalnih baza, ali je dodao da misli da bi se američke snage trebale rotirati kroz njih kako bi stvorile odvraćanje bez troškova preseljenja obitelji, osnivanja škola i drugih mjera potrebnih kada se stalna američka baza uspostavi u inozemstvu.

“Vjerujem da su mnogi naši europski saveznici, posebno oni na Baltiku ili u Poljskoj ili Rumunjskoj ili drugdje, vrlo, vrlo spremni uspostaviti stalne baze”, rekao je Milley. “Oni će ih izgraditi, platit će ih, itd., da bismo mi mogli kružiti na rotacijskoj bazi. Tako ćete dobiti učinak trajne prisutnosti snaga, ali stvarni pojedini vojnici, mornari, zrakoplovci ili marinci su nije tamo stalno stacioniran 2-3 godine.”

Austin je rekao da NATO još uvijek raspravlja o tome kako bi trebao pojačati svoju stalnu prisutnost u istočnoj Europi. “Ako NATO smatra da je prikladno promijeniti svoj otisak, onda ćemo sigurno biti dio toga”, rekao je Austin.

Nekoliko republikanaca pitalo je Milleyja i Austina jesu li SAD uspjele odvratiti ruskog predsjednika Vladimira Putina od napada na Ukrajinu. Milley je odgovorio da ne misli da bi Putina mogao odvratiti osim da američke snage nisu bile raspoređene iz Ukrajine — scenarija koji bi ga savjetovao da ga ne bi bilo predloženo.

“Iskreno, bez angažmana američkih vojnih snaga u samoj Ukrajini, nisam siguran da je bio odvratan. Ovo je bio njegov dugoročni cilj koji seže godinama unazad”, rekao je Milley. “Mislim da bi ideja odvraćanja Putina od invazije na Ukrajinu, odvraćanja od strane Sjedinjenih Država, zahtijevala angažiranje američkih vojnih snaga, a mislim da bi to riskiralo oružani sukob s Rusijom, što svakako ne bih savjetovao.”

Milley je istaknuo da sankcije “imaju vrlo slabe rezultate u odvraćanju agresije”, ali je rekao da su uspjele nametnuti značajne troškove Rusiji zbog njezine agresije.

“Cilj sankcija je nametnuti značajne troškove ako je izvršio invaziju, ti značajni troškovi, sankcije u kombinaciji s kontrolom izvoza, lome kičmu ruskom gospodarstvu dok govorimo”, rekao je.

Austin je kasnije dodao da bi, da su SAD “ubacile snage u Ukrajinu da se bore protiv Putina, ovo bila druga priča”.

“Ali donijeli smo odluku da to nećemo učiniti i donijeli smo odluku iz pravih razloga, a ja podržavam te odluke”, rekao je Austin, dodajući da ne želi spekulirati o tome što bi kineski čelnici mogli ekstrapolirati iz onoga što je dogodilo se u Ukrajini jer se odnosilo na Tajvan.

Milley je branio politiku američke vojske prema kojoj vojnici zahtijevaju cijepljenje protiv Covida-19 kao odgovor na nekoliko upita republikanaca koji postavljaju pitanje trebaju li se pripadnici vojske otpustiti zbog odbijanja cijepljenja kada se smanjio broj regruta u vojsci.

Milley je napomenuo da pripadnici vojske moraju primiti brojna cijepljenja u sklopu pristupanja vojsci, poput cjepiva protiv antraksa, te je rekao da je cjepivo Covid-19 pridonijelo pripravnosti snaga.

U vrućem trenutku, Austin se posvađao s zastupnikom Mattom Gaetzom nakon što je republikanac s Floride optužio Pentagon da je previše usredotočen na “wakeizam”, a ne na obranu.

Austin je optužio da se Gaetzu činilo da mu je “neugodno za svoju zemlju” dovodeći u pitanje sposobnost američke vojske, a dvojica muškaraca su vikali jedan na drugoga u nekoliko točaka.

Gaetz je optužio da je Pentagon “pogriješio” predviđajući da će Rusija preplaviti Ukrajinu za nekoliko dana i da talibani neće preuzeti kontrolu nad Afganistanom prošle godine. “Potpuno ste uprskali te pozive i možda bismo bili bolji u njima da Sveučilište nacionalne obrane zapravo radi malo više na strategiji, a malo manje na wakeizmu”, rekao je Gaetz.

“Je li vam palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo učinili i što su učinili naši saveznici?” upitao je Austin. – Jeste li ikada uopće razmišljali o tome?

Izvor/ CNN/ Foto: Pentagon

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI