Sljedeći tjedan u Europskoj uniji: ključni događaj glasovanje u britanskom parlamentu o izlasku iz EU-a

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji: ključni događaj glasovanje u britanskom parlamentu o izlasku iz EU-a

Sljedeći tjedan ključni događaj u Europskoj uniji je novo glasovanje u britanskom parlamentu o izlasku iz EU-a.

U utorak 12. ožujka Donji dom britanskog parlamenta glasovat će po drugi put o sporazumu o razdruživanju, koji je sredinom siječnja velikom većinom glasova odbacio. U međuvremenu, britanska premijerka Theresa May pokušavala je dobiti pravno obvezujuća jamstva od EU-a da njezina zemlje neće trajno ostati u carinskoj uniji. U ispregovaranom sporazumu predviđeno je da EU i Velika Britanija čine zajednički carinski teritorij kako bi se izbjegla ponovna upostava granice na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjene Kraljevine.

Glavni argument zagovornicima izlaska iz EU-a bio je da će Velika Britanija moći samostalno sklapati sporazume o trgovini, a sada zbog granice s Irskom to dolazi u pitanje, jer dok je dio carinske unije ne može imati sporazume o trgovini s trećim zemljama.

Carinska unija je zamišljena kao privremeno rješenje dok se ne pronađe neko inovativno rješenje koje bi omogućilo da nema granice na irskom otoku. Međutim, takvog rješenja nema još ni u naznakama, a britanska strana pokušava cijelo vrijeme dobiti da se trajanje carinske unije vremenski ograniči ili da dobije mogućnost da jednostrano iziđe ne tražeći pristanak EU-a, koji na to ne može pristati.

Pregovori na tehničkoj razini o izlasku iz slijepe ulice vode se i ovoga vikenda i vjerojatno će se nastaviti sve do utorka. Ne isključuje se ni mogućnost da premijerka May u ponedjeljak ponovno dođe u Bruxelles još jedom pokušati dobiti nešto što bi britanske zastupnike uvjerilo da glasuju za sporazum.

Ako sporazum u britanskom parlamentu dobije zeleno svjetlo, što se čini malo vjerojatnim, London će vjerojatno tražiti kratku odgodu datuma izlaska iz EU-a, predviđenog za 29. ožujka, kako bi u parlamentu mogli izglasati potrebne zakone za uredan izlazak iz EU-a.

Ako zastupnici ponovno odbace sporazum, dan poslije, u srijedu, predviđeno je novo glasovanje u kojem će zastupnici glasovati žele li ili ne izlazak iz EU-a bez sporazuma.

Ako mogućnost izlaska bez sporazuma bude odbačena, slijedi novog glasovanje u kojem će se tražiti dulja odgoda datum izlaska.

Odgodu moraju jednoglasno prihvatiti svih 27 zemalja članica, koje za dulju odgodu nisu raspoložene bez ozbiljne promjene u britanskom pristupu. Europski dužnosnici ne žele beskonačo nastaviti pregovore koji ne daju nikakvih rezultata. Uz to predstojeći izbori za Europski parlament krajem svibnja dodatno kompliciraju stvar jer bi onda i Britanci morali glasovati što je prilično neobično za zemlju koja se izjasnila za izlazak.

Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

Zastupnici će raspravljati o temama koje su na dnevnom redu predstojeće summita EU-a 21. i 22. ožujka. Također će biti riječi o brexitu ovisno o ishodu glasovanja u britanskom parlamentu. U slučaju scenarija izlaska bez sporazuma, europski zastupnici bi glasovali o nekim zakonima kojima je cilj smanjiti na najmanju moguću mjeru posljedice neurednog izlaska.

Zastupnici će glasovati i o uvođenju financijskih kazni za paneuropske političke stranke koje namjerno krše europska pravila o zaštiti europskih demokracija od lažnih informacija koje šire akteri iz trećih zemalja.

O budućnosti EU-a u utorak će zastupnicima svoje stajalište iznijeti slovački premijer Peter Pellegrini.

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o izvješću o Turskoj u kojem se predlaže suspenzija pristupnih pregovora s Ankarom.

U ponedjeljak se u Bruxellesu održava sastanak eurozone, a u utorak se sastaju ministri financija svih 28 zemalja članica.

U četvrtak i petak u Bukureštu, Europski odbor regija organizira summit regija i gradova, na kojem će se okupiti više od 400 europskih, nacionalnih i lokalnih politačara iz svih država članica.

Oni će raspravljati o budućnosti Europe i ulozi regija i gradova u obnovljenoj Europskoj uniji. Pod geslom „Obnovimo Europu“, na summitu će se okupiti i predstavnici EU-a na visokoj razini, uključujući rumunjskog predsjednika Klausa Iohannisa, rumunjsku premijerku Vioricu Dancila, predsjednika Europskog odbora regija Karl-Heinza Lambertza, predsjednika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Lucu Jahiera te glavnog pregovarača EU-a za Brexit Michela Barniera.

Summit se održava u iznimno važnom trenutku kada važne odluke oblikuju budućnost EU-a, uključujući očekivani izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, europske izbore u svibnju i pregovore o dugoročnom proračunu EU-a nakon 2020. (Hina)

Foto/London_Brexit_EU_Xinhua

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI