Izbori u BiH: Do 15 sati glasalo 37 posto birača; osam izgreda na biralištima

Izbori u BiH: Do 15 sati glasalo 37 posto birača; osam izgreda na biralištima

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini do 15 sati u nedjelju glasalo je 37,21 posto od 3,3 milijuna upisanih birača, što je 0,60 posto više nego prije četiri godine, objavilo je kasno poslijepodne Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Odaziv u Federaciji BiH bio je je 34 posto, a u Republici Srpskoj nešto veći i iznosio je 41 posto.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da se glasanje odvija uredno iako je na nekim biračkim mjestima bilo poteškoća.

Zabilježeno je osam manjih incidenata na biralištima pri čemu je intervenirala i policija no to nije omelo tijek glasovanja osim na jednom mjestu u Bijeljini gdje je glasanje prekinuto na sat vremena zbog izazivanja izgreda, a nakon toga je nastavljeno.

Petrić je potvrdio da u SIP-u imaju informacije o dugim čekanjima na nekim biralištima, ali je istaknuo da je odgovornost lokalnih biračkih odbora da svima koji čekaju u redovima osiguraju glasanje pa će u slučaju potrebe biti produljen rad biračkih mjesta.

Diplomatski predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Država su tijekom dana posjetili neka od birališta, a u izjavi novinarima istaknuli su da je i za Bruxelles i za Washington uz regularnost izbornog procesa podjednako važna provedba rezultata izbora i postizanje brzog dogovora koji će omogućiti uspostavu novih vlasti na svim razinama .

Šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekaoje u Sarajevu da očekuje da će izborni rezultati biti poštovani te se nada što skorijem formiranju nove vlade.

“Da bi se to dogodilo bit će potreban kompromis i dogovor, ali iznad svega volja da se to postigne”, kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu nakon obilaska jednog od biračkih mjesta.

Američlka veleposlanica u BiH Maureen Cormack također je kazala da je brza uspostava nove vlasti u BiH korak kojemu se nadaju u Washingtonu.

“Jako je važno da se rezultati provedu što prije sukladno sudskim presudama”, kazala je Cormack.

BiH je ovogodišnje izbore dočekala bez jasnih pravila o tome kako će se formirati Dom naroda državnog i parlamenta Federacije BiH jer nije dogovoreno kako nadomjestiti odredbe izbornog zakona koje je je Ustavni sud BiH još 2016. godine proglasio neustavnim i nevažećim. (Hina)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI