U Hrvatskom generalskom zboru održano predavanje akademika Dragana Čovića na temu ” Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”

U Hrvatskom generalskom zboru održano predavanje akademika Dragana Čovića na temu ” Rješenje hrvatskog pitanja za europsku BiH”

Predavanje pod nazivom Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora jučer je u Zagrebu održao predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, akademik Dragan Čović koji se u svom izlaganju najviše koncentrirao na euroatlantski put Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako bi BiH u Europsku uniju mogla ući do 2025. godine.

Domaćin predavanja akademika Dragana Čovića bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i bivši ministar obrane Pavao Miljavac koji je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo kako Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati koji žive u BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod zbog čega je izmjena Izbornog zakona BiH za Hrvate koji tamo žive iznimno važna.

U uvodnome dijelu svoga izlaganja akademik Čović je istaknuo kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nije zasebno pitanje jednoga naroda, nego se radi o univerzalnom pitanju ustavnosti i vladavine prava, jednakopravnosti, te ukupne euroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine.

Govorio je o značaju ustavnog načela legitimnog predstavljanja, odnosno demokratskog integriteta sva tri konstitutivna naroda kod izbora članova Predsjedništva BiH, ali i predstavnika na svim drugim administrativno-političkim razinama, što je posebice značajno za Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH. U tom smislu je izmjena Izbornog zakona BiH, sukladno odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, iznimno važna.

Kao jedan od posebno značajnih aspekata hrvatskog pitanja, uz izmjenu Izbornoga zakona BiH, akademik Čović vidi i u jačanju veza Hrvata Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom, kroz suradnju u području kreiranja zajedničke, jedinstvene demografske politike, rješenje pitanja braniteljske populacije, te jačanje kulturnih i obrazovnih veza.

Svi ovi vidovi suradnje, uz zajedničke projekte i investicije na gospodarskoj razini, predstavljali bi zajedničku strategiju Hrvata našeg podneblja.

U svome izlaganju osvrnuo se i na pitanje euroatlantske perspektive države Bosne i Hercegovine. Kazao je kako je ono od posebnog značaja za sve njezine narode, te kako će Hrvati BiH nastaviti aktivno, sustavno i organizirano predvoditi i provoditi integriranje BiH u Europsku uniju i NATO.

„Izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH“, naglasio je Miljavac te dodao kako je Hrvatski generalski zbor stajališta da Odluku Ustavnog suda BiH, koja jasno potvrđuje kako legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode na svim administrativno-političkim razinama vlasti, pa tako i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH,  treba bez odlaganja provesti te pozvao sve odgovorne čimbenike, da uz pomoć međunarodne zajednice, to i učine.   

Za predstojeće Opće izbore u BiH, planirane za listopad 2018. godine, Hrvatski generalski zbor će prema svim strankama sa hrvatskim predznakom imati neutralan stav i podržavat će samo zajedništvo Hrvata kroz zajedničke liste na svim razinama, osim u kantonima gdje su Hrvati u većini,  jer će  time pomoći boljem položaju Hrvata u BiH, naglasio je Miljavac.

Svoje obraćanje Miljavac je zaključio pozivom ispred Hrvatskog generalskog zbora apelirajući na sve Hrvate podrijetlom iz BiH u Republici Hrvatskoj ali i u inozemstvu, državljane BiH, s pravom glasa da izađu na Opće izbore u BiH.

Osvrnuvši se na ulogu Republike Hrvatske u potpori Hrvatima u BiH na putu prema potpunoj ravnopravnosti, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović napomenuo je kako „Hrvatska svojom diplomacijom može jako puno pomoći, pa čak i ima obvezu to učiniti i to ne samo zbog Hrvata koji žive u BiH nego i zbog strateškog interesa za taj prostor jer kako drugačije promatrati demografsku i svaku drugu politiku Hrvata ako se ne djeluje zajednički.“

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI