Hrvatski generalski zbor: HRT ni riječi o obljetnici ratnog načelnika HV-a generala Janka Bobetka, to je “SRAMOTA”

Hrvatski generalski zbor: HRT ni riječi o obljetnici ratnog načelnika HV-a generala Janka Bobetka, to je “SRAMOTA”

Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora donio je na svojoj sjednici održanoj 15. siječnja 2019. godine odluku da se uputi javnosti Otvoreno pismo vezano uz propuste u dokumentarnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije TV kalendar od 10. siječnja 2019. godine.

Poštovani,

Hrvatski generalski zbor upozorava na rad i stanje na Hrvatskoj radioteleviziji koja u zadnje vrijeme teme vezane uz Domovinski rat i stvaranje Hrvatske države prešućuje ili iskrivljuje činjenice, prikazujući sve što simbolizira na spomenute teme kao negativno, sumnjivo, potkupljivo, kriminalno.

Nosioci takvih aktivnosti neodoljivo podsjećaju na prijašnje aktere koji su svoje aktivnosti provodili putem KOS-ovih tajnih operacija „Slog“ i „Opera“ izvještavajući i vodeći emisije u smjeru propagande o svim negativnostima Hrvatske države i o dobrom životu za vrijeme Jugoslavije, blagostanju, punoj zaposlenosti itd.

Hrvatski generalski zbor u takvoj propagandi vidi i prepoznaje elemente specijalnog rata protiv Republike Hrvatske, pogotovo kada se sugerira mladim ljudima kako je bolje i pametnije da se isele iz Hrvatske prikazujući blagostanje u zemljama useljavanja.

Posebno želimo istaknuti posljednji primjer vezan uz dokumentarni program i emisiju TV Kalendar od 10.01.2019. godine koji je bio kulminacija takve propagande. Naime, na 100-tu godišnjicu rođenja prvog stožernog generala Hrvatske vojske, ratnog načelnika HV u Domovinskom obrambenom ratu Janka Bobetka u navedenom TV kalendaru nije bio ni spomenut, ali su zato za velikim zanimanjem napravili prilog o Milovanu Đilasu posvetivši mu gotovo ¼ emisije.

Ovim putem želimo posebno naglasiti kako namjera HGZ nije uređivati bilo koji medij u Hrvatskoj pa tako ni HRT ali je isto tako sukladno svom statutu HGZ dužan upozoriti javnost i nosioce vlasti na negativne pojave koje imaju za cilj slabljenje i rušenje Hrvatske države, stoji u priopćenju Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora.

Hrvatski generalski zbor je na svojoj prvoj sjednici 15. siječnja 2019. godine obilježio 100. godišnjicu rođenja stožernog generala Janka Bobetka. U nazočnosti tridesetak članova Hrvatskog generalskog zbora prikazan je film o životu i radu generala Janka Bobetka. Nakon projekcije filma nazočni članovi prisjetili su se događaja i suradnje s pokojnim generalom te su iznjeli zanimljive crtice iz tog vremena.

Janko Bobetko kao sudionik velikih povijesnih iskušenja novije hrvatske povijesti 1941, 1971, 1991. i 2001. godine postojano ostaje vjeran sebi i svom hrvatskom narodu. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, te Deklaracije o osamostaljenju RH u lipnju 1991. godine, on je svoj ugled, znanje i energiju stavio na raspolaganje svom narodu i svojoj domovini. Već tada je vizionarski uočio da se Hrvatskoj spremaju teški dani, i da jugo-generali za Hrvatsku pripremaju pakleni plan, pa je kao umirovljenik i civil u Hrvatskom saboru 25. siječnja 1991. rekao:

“Hrvatski narod nalazi se na povijesnom ispitu i iskušenju. Na ovom Saboru je da trajno zasjeda dok ne donese bitne odluke za svoju sadašnjost i budućnost. Hrvatsku više nitko neće baciti na koljena. Svi njeni sinovi spremni su za obranu domovine, a ja sam spreman sa svojim godinama, znanjem i vojničkim iskustvom stati na čelo kolone.”

U govoru održanom u Saboru 01.08.1991. godine izrekao je onu svoju važnu i snažnu misao: “Hrvatska mora u rov ili će ju staviti u grob”. Slijed kasnijih događanja je poznat i samo je potvrdio ovo što je on tad rekao u Saboru.

Preuzimanjem zapovjedništva Južnog vojišta 10. travnja 1992. započinju velike i uspješno organizirane oslobodilačka operacije deblokade Dubrovnika, oslobađanje dubrovačkoga zaleđa i Konavala i osiguravanje južne granice RH. Ujedno je to i velika prekretnica u oblikovanju hrvatske vojske njezinih časnika, dočasnika i vojnika, koja će do kolovoza 1995. u velikim vojnim operacijama osloboditi okupirani dio RH, i pripremiti sve za potpuno oslobođenje Hrvatske mirnom reintegracijom istočne Slavonije.

General Janko Bobetko igrao je ključnu ulogu uz prvog predsjednika i ratnog ministra u davanju nade Hrvatskoj vojsci za budućnost. Voljela ga je vojska, jer je bio čovjek koji je iznikao iz naroda i koji je s vojskom provodio dosta vremena. On je napravio i strategiju obrane, a i zapravo oslobađanje domovine, operacije Bljesak i Oluju te mu svakako pripada posebno mjesto, uz prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ratnog ministar Gojka Šuška, kao najslasnijega čovjeka za obranu hrvatskih prostora i oslobođenje.

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI