General u ratu, general u miru! Marinko Krešić novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora

General u ratu, general u miru! Marinko Krešić novi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora

General-bojnik Marinko Krešić u subotu je na redovitoj Izbornoj skupštini održanoj u prostorijama Ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigar” većinom glasova izabran za novog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ).

“Moju kandidaturu istaknuli su utemeljitelji Zbora, a podržava me i većina generala. Imam program kojim želim nastaviti na način kako je dosad radio Generalski zbor, jer želim zadržati središnju politiku Zbora u smjeru da se udruga ne bavi dnevnim politikama. Ključno je da smo se svi borili za Hrvatsku, da je Hrvatska iznad svega i da štitimo Domovinski rat kao instituciju”, kazao je Marinko Krešić prije izbora za Večernji list.

“Dobio sam veliku potporu članstva Hrvatskog generalskog zbora. Od osnutka HGZ-a, nikad nije bilo 83 članova, a dobio sam potporu i obvezu od 60 članova koji su glasovali za mene, moj program i moj stožer”, rekao je novi predsjednik HGZ-a Krešić na konferenciji za novinare, prenosi HINA.

Za zamjenika predsjednika izabran je Ljubo Ćesić Rojs. Na konstituirajućoj sjednici novog Upravnog odbora za potpredsjednike su izabrani Mladen Kruljac i Frane Tomičić, a na sjednici novog Nadzornog odbora za predsjednika je izabran Mate Ostović. Dosadašnji predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac izabran je za počasnog predsjednika.

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić dao je izjavu za medije u kojoj je izrazio zadovoljstvo odzivom članstva na Skupštinu, zahvalu na velikom broju glasova kojima je dobio povjerenje, ali i odgovornost za budući rad te predstavio svoje viđenje rada udruge.

Krešić je naveo kako su napravili program u dvije točke: prva točka je strateško promišljanje i viđenje Hrvatske, savjet za strateška razmišljanja, viđenje demografije i odlazak mladih, a druga je viđenje i razvoj HGZ-a kao strateškog partnera u vezi okruženja, pitanja strategije, nacionalne sigurnosti i obrane.

“To su sve pitanja na koja generali trebaju dati svoje viđenje i mišljenje, i Vladi i svim tijelima u državi, s tim da budemo savjetodavno tijelo i da doprinesemo boljem razvoju oružanih snaga i sigurnosti Republike Hrvatske”, naveo je Krešić.

U programu je i osnivanje dva odjela – u Osijeku i Splitu – na što ih je, kaže, privukla i epidemiološka situacija i dislociranost generala. Na taj će način moći linkom surađivati s članovima, a bit će organizirani i okrugli stolovi kako bi se čula stajališta i budućih generala o strateškim pitanjima koji se tiču cijele Hrvatske.

“Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana – pomirba Hrvata, iseljena i domovinska Hrvatska, Hrvatska iznad svega. Politikantstva u Hrvatskom generalskom zboru neće biti”, poručio je Krešić.

Novi Upravni odbor HGZ-a: Ante Vučić, Josip Štimac, Zvonko Peternel, Alojz Tomašević, Rajko Dumančić, Mladen Kruljac, Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić, Tihomir Blaškić, Pavao Miljavac (počasni predsjednik), Blago Dujmović, Marinko Krešić (predsjednik HGZ-a), Neđo Perić, Frane Tomičić, Marko Lukić, Zdravko Andabak, Petar Bajan, Ivan Bobetko (nedostaje Ilija Nakić)

U Upravni odbor izabrani su Zvonko Peternel, Frane Tomičić, Zdravko Andabak, Rajko Dumančić , Krešimir Ćosić, Ante Vučić, Petar Bajan, Josip Štimac, Tihomir Blaškić, Mladen Kruljac, Neđo Perić, Marko Lukić, Ivan Bobetko, Blago Dujmović, Alojz Tomašević i Ilija Nakić.

U Nadzorni odbor izabrani su Krešimir Kašpar, Josip Petrović, Dubravko Halovanić, Mladen Vragotuk i Mate Ostović, priopćio je HGZ.

Foto: S.Mihović i K.Kašpar/ HGZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI